- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. apríla 2022

Informačná vojna

 

ZÁPISNÍK (15/2022)

Polopravda je často horšia ako klamstvo, pretože je zákernejšia a ťažšie rozpoznateľná, tvári sa nevinne a pritom pravdu iba imituje. Osobitne si to treba pripomínať v súvise s informačnou vojnou, ktorá okolo nás prebieha. Masmédiá – až na výnimky – nehovoria celú pravdu, namiesto toho šíria propagandu a doslova hystériu, deformujúc realitu v záujme akejsi virtuálnej hry, ktorej pravidlá sú nám vnucované. Žiaľ, málokto si to uvedomuje. Vplyv médií na spoločnosť ešte nikdy nebol taký silný ako v súčasnosti.

::

Maroš Smolec v Slovenských národných novinách píše:
„Na Slovensku sa aktuálne zvádza boj o slobodu slova. Aktívne doň vstupujú aj bezpečnostné zložky štátu. (...) Okrem štátneho zásahu do slobody slova, mazania príspevkov na sociálnych sieťach a vypínania nevhodných účtov sa na Slovensku objavil nový fenomén: vytváranie zoznamov nepohodlných médií, ich webových stránok alebo účtov na sociálnych sieťach. (...) Hybridná vojna sa stala súčasťou nášho moderného sveta. Nielen ochorenie covid-19, ale aj konflikt na Ukrajine ju odhalil v plnej nahote. Je zaujímavé, že právo posudzovať, hodnotiť, súdiť, trestať, očierňovať si prisvojuje úzka skupinka ľudí pohybujúca sa okolo Denníka N, jemu blízkej spoločnosti Eset a Nadácie otvorenej spoločnosti.“
(IN: Slovenské národné noviny č. 6/2022, s. 11)

::

Jedným z možných spôsobov eliminovania mediálneho tlaku je dobrovoľné obmedzenie množstva prijímaných správ, ako aj kritické porovnávanie informácií z rozličných zdrojov, teda dôraz nie na kvantitu, ale na kvalitu. V situácii, keď sa z takzvaného hlavného prúdu stala jednoliata masa, by sme sa nemali uspokojiť s tým, čo je hneď poruke – nájdenie kvalitnej informácie si žiada istú námahu i čas. Ale oplatí sa to!

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (14/2022)


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

5 komentárov:

  1. Anonymný11.4.22

    Treba to povedať na hlas. Nadnárodné spoločnosti a mediálni trulovia sú podporovaní dotáciami z Ameriky, vôbec sa tým netaja, že hája nie záujmy Slovenska, ale ich a naša pro americká vláda nepodporí slovenské médiá a nemajú záujem o to ani naši oligarchovi, privatizéri. Viď Literárny týždenník a niektorých pár slovenských médií. Tak o čo sa vlastne usilujeme? Na čo sa vlastne sťažujeme? Vyšli sme zo zadku ruskej veľmoci a obratom sme a rýchlo vopchali do amerického. Hoci budeme bez chleba, práce, tepla a ostatných životných potrieb, posledné peniaze dáme na zbrojenie v mene zachovania mieru a demokracie. Takého hlúpe protirečenia a my, obyčajní ľudia sa snažíme im na Slovensku uveriť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný11.4.22

    Masy sú zmanipulované, média a tzv. inteligencia podplatené, pravda umlčaná, ale hlúposť svoje ovocie prinesie, darmo si budeme hovoriť, že sme chceli dobro. pravdu nie je možné umlčať a lásku nejde nahradiť egoizmom. Som rád, že ešte niekto premýšľa aj keď radšej mlčíme, lebo demagógia sa nás snaží úplne umlčať. Vďaka Ľ

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný11.4.22

    Konflikt na Ukrajine odhalil našu (a nielen našu) vládu, ale aj prezidentku v plnej nahote. Nehanebne zapredali vlastný národ a stali sa "užitočnými idiotmi" Bruselu a Bieleho domu. Ich pápežom je Biden a miništrantmi sú média gumujúce nám mozgy.


    Ján

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anonymný18.4.22

    Západ si totiž neuvedomuje, že politika ktorú robí, bude viesť k prehlbovaniu chudoby nielen v rozvojových krajinách, ale aj v rozvinutých krajinách vrátane USA. Základná otázka znie: Budú ľudia zvyknutí na pohodlie a normálny život ochotní vzdať sa dostatku potravín a obmedzenia života tak, že ich to vráti do hospodárskej krízy 30-tych rokov 20.storočia? Odpoveď znie nebudú! Následok? Vnútorné nepokoje štátov a národné revolúcie, ktoré vymetú súčasných vládcov od korýt a zničia zoskupenia oligarchistických miliardárov, ktorí svet z pozadia ovládajú. Západ si neuvedomuje, že Ruska a Číny sa takýto scenár netýka. Sú dostatočne sebestační a vedia si navzájom pomôcť. USA si tiež neuvedomujú, že vzhľadom k svojej zadĺženosti a následným vyvrcholením ekonomických dopadov sa môžu stať čínskou kolónou. Samozrejme, že je možné, že si toto všetko USA uvedomujú, ale nepripúšťajú.
    USA tieto pre nich čierne scenáre chce odvrátiť tak, že vyprovokuje vojnu Ruska proti Európe, ale bez účasti USA!!! Európa by sa mala spamätať a veľmi rýchlo začať robiť opatrenia na odvrátenie hroziacej vojny.
    Tvrdenie USA, že Rusko ohrozuje Európu je lož. Rusko Európu neohrozuje. Európa musí prestať podporovať USA a NATO vo vojne na Ukrajine. Treba stiahnuť okamžite vojenské sily z tzv. východného krídla NATO a dať návrh Rusku na začatie rokovaní o ukončení vojny. Po ukončení vojny treba spolu s Ruskom vypracovať plán obnovy Ukrajiny a nový bezpečnostný plán Európy. Ale bez USA. USA dokázali, že nie sú prvkom stability ani zárukou mieru v Európe. Americké okupačné vojská sa musia z Európy vypratať. Európa sa musí vrátiť k svojim pôvodným hodnotám o spoločnej prosperite. Musí si vybudovať svoje vlastné bezpečnostné sily. Musí očistiť svoje vzťahy voči Rusku od nánosov nenávisti a vybudovať normále partnerské vzťahy bez bočných úmyslov poškodzovanie jeden druhého…
    Slovensko musí v budúcnosti vybudovať rovnocenné vzťahy voči všetkým štátom. Musíme zobrať politikom moc, ak nepracujú pre slovenské záujmy, ale zapredávajú ho a ohrozujú vitálne funkcie našej vlasti.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. „Dnes boli po 4 mesiacoch opäť zapnuté Hlavné správy. Vypla ich súčasná moc (poslanci a vláda) cez Národný bezpečnostný úrad, ktorý vydal konkrétne rozhodnutie na základe narýchlo prijatého zákona v NR SR...“

    Hlavné správy boli 4 mesiace vypnuté z rozhodnutia aktuálnej moci. Nepredpokladáme, že budeme fungovať dlho - Hlavné správy (hlavnespravy.sk)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.