- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. júla 2022

Nedeľné slovo (180)

 

Vypĺňanie času

Pravidelnou každodennou činnosťou usmerňujeme svoj čas a dávame svojmu životu formu, bez ktorej by sa nám dni strácali ako voda z koša, strácali by sa rýchlejšie, než by sme si to stačili uvedomovať.

Trpezlivá a cieľavedomá práca napĺňa život isto lepšie ako záhaľka alebo bezcieľne, nezmyselné preskakovanie od jednej veci k druhej.


Na strane druhej, ako pripomína jezuita Gabriel Heveneši (1656–1715), autor knihy Iskry svätého Ignáca, ktorá vyšla aj v slovenčine (Trnava, Dobrá kniha, 2006), „priveľké množstvo činností prekáža v nábožnosti“. Dôležitá je teda miera a správne usporiadaná hierarchia hodnôt.

Aj každodenné čítanie dobrej literatúry, osobitne Svätého písma, patrí k dobrému životnému štýlu. A samozrejme modlitba, meditácia, rozjímanie, kontemplácia... Nemyslime si, že je to len útecha slabých, je to aj usmernenie silných.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (179).

2 komentáre:

  1. Anonymný10.7.22

    Čo mám robiť, aby som bol dedičom večného života? Kto je môj blížny? Komu som blížny ja? Dnes počujeme jeden z najkrajších príbehov, ktorý nás má inšpirovať k láske a službe ku všetkým aj k nepriateľom. Nech sa nám toto pozvanie darí napĺňať čo najlepšie. L

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobenstvo o milosrdnom Samaritánovi patrí k biblickým skvostom, z duchovného i literárneho hľadiska. Je všeobecne známe, ale aj pri opakovanom čítaní či počúvaní v ňom môžeme objavovať vždy niečo nové.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.