- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. júla 2022

Stretnutie Mečiar – Klaus

 

(Po tridsiatich rokoch vo vile Tugendhat)

Vypočul som si rozhovor Vladimíra Mečiara a Václava Klausa s redaktormi RTVS, zorganizovaný pri okrúhlom výročí rokovaní, ktoré viedli k pokojnému rozdeleniu Česko-Slovenska na dva samostatné štáty.

Moje hodnotenie?

Na jednej strane štátnická rozhľadenosť oboch politikov (v súvise s týmto rozhovorom osobitne oceňujem bystrosť úsudku a vecnosť odpovedí Václava Klausa), na strane druhej úbohosť takzvane mienkotvornej novinárskej obce, zahanbujúca hlúposť a hanebná perfídnosť ľudí, ktorí nepochopili alebo nechcú pochopiť historický význam vzniku, respektíve obnovenia Slovenskej republiky, význam a hodnotu národnej a štátnej zvrchovanosti.

Ako je možné, že v našom štáte ovládajú mediálny priestor nepriatelia slovenskej štátnosti? Ako je možné, že nám tu vládne nízkosť, malichernosť, pomstychtivosť a falšovanie dejín? Ako sme to mohli dopustiť?!

Václav Klaus napokon stratil trpezlivosť, odmietol odpovedať na ďalšie provokačné,  tendenčné otázky a stretnutie s redaktormi ukončil slovami: „Přestaňme si dělat legraci...“ A Vladimír Mečiar na adresu redaktorov dodal: „Prosím vás, už sa preberte a vnímajte ozajstné problémy Slovenska a nie tie vaše mediálne...“

Verejnoprávnosť RTVS existuje už len na papieri, prípadne v mysli niektorých mentálne znevýhodnených jedincov. Úpadok tejto inštitúcie (bývalý Slovenský rozhlas a Slovenská televízia) je evidentný a zároveň príznačný – symbolizuje celkový úpadok kultúry a kultúrnosti, ako aj úpadok politickej teórie i praxe, symbolizuje vážnu krízu, do ktorej sa dostávame a do ktorej zapadáme ako do hlbokého bahna.

Dostať sa z tohto trasoviska bude veľmi ťažké.

 

Ján Maršálek


::

Odporúčané:

Slovensko ako testovacie laboratórium

Rúško ako symbol dekadencie

Politika a deformovanie jazyka


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný4.7.22

    Moja reakcia, moja odpoveď. Stačí citovať autora príspevku pána Maršáleka: Ako je možné, že v našom štáte ovládajú mediálny priestor nepriatelia slovenskej štátnosti? Ako je možné, že nám tu vládne nízkosť, malichernosť, pomstychtivosť a falšovanie dejín? Ako sme to mohli dopustiť?! milan

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Spomenutá televízna debata sa skončila fiaskom. A akoby toho nebolo málo, RTVS dala do archívu skrátenú, čiže cenzurovanú verziu relácie – chýba v nej asi osem minút, za ktoré sa členovia redakcie asi najviac hanbia (ak sú vôbec schopní sebareflexie).

    Vynikajúco to analyzuje Petr Bohuš:

    Hloupost bučí. Moderátoři vs. prezident Klaus a premiér Mečiar | Modrý jelen (modryjelen.com)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný4.7.22

      Ako to komentoval nedávno politický analytik Ján Baránek ale i viacerí ďalší, národ ohlúpol. Hlúposť už prestáva kvitnúť ale začína prinášať svoje trpké plody a mám dojem že je to len začiatok. Ani Cirkev, ktorá bola vždy zárukou kvality, morálky a hodnôt sa prispôsobila úpadkovej tendencií a som pesimistom v náprave spoločnosti. Zrejme pád a tragédia, ktorá nás čaká bude hlbšia než si dokážeme predstaviť, rád by som sa mýlil, ale nenachádzam veľa dôvodov k optimizmu. Rozvrátené rodiny, rozhádaná spoločnosť ovládaná ľuďmi bez morálky a odbornosti, pohŕdanie hodnotami a Božími zákonmi, vysoká inflácia, drahota, vojna, rozbroje... Novinári sú až v druhej rade. V prvej je morálna, hodnotová a odborná bieda duchovných osôb, lekárov, učiteľov. Plody tejto krízy budú zrejme veľmi trpké. Ľudovít

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.