- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. júla 2022

Výčitky

 

Robert Hakala


Veľkňaz začal vyšetrovať apoštolov. Opýtal sa ich: „Nezakázali sme vám prísne učiť v tom mene?! A vy ste naplnili Jeruzalem svojím učením a chcete na nás uvaliť krv toho človeka.“ Peter a apoštoli odpovedali: „Boha treba viac poslúchať ako ľudí“ (Sk 5, 27b–31).

Niekedy sa nám zdá, že môžeme niečo ovplyvniť, prípadne zmeniť chod udalostí tak, aby to vyhovovalo hlavne nám. Myslíme si, že keď niečo zakážeme, alebo budeme trvať na tom, aby sa o nejakej veci či udalosti nerozprávalo, výsledok bude taký, že na danú vec sa postupne zabudne.

Presne takýto názor mali aj kňazi, udavači, hodnostári, ktorým sa podarilo zinscenovať proces končiaci tragickým ukrižovaním a smrťou nášho Pána. Nemohli však rátať s tým, že Pán vstane zmŕtvych a že apoštoli, po počiatočnom utiahnutí a strachu, začnú sa ukazovať na verejnosti a bez obáv budú šíriť Jeho učenie. Skrátka, prerátali sa. Preto aj ich výčitky učeníkom vyznievajú ako tragikomédia. Nepochopili to základné, že Božie Slovo sa nedá zastaviť, ale šíri sa „nekontrolovateľne“ a všetky intrigy na jeho potlačenie sú len zúfalým pokusom stratených existencií.

Sila Slova je tak veľká, že veľkňazi nemohli tejto sile nijako zabrániť v šírení. Jednoducho povedané, nedarilo sa im, čo zamýšľali: zabudnúť na učenie Pána a dokonale ho vytrieť a zmazať z pamäti ľudí. Ako to dopadlo, vieme.

Jednoducho, prorocky to „vysvetlil“ apoštol Peter: „Boha treba viac poslúchať ako ľudí.“ Áno, Boh riadil všetky nasledujúce „skutky“ apoštolov, riadil ich kroky a dával im do úst slová. Apoštol Peter to pochopil: už nie je v područí ľudí, ktorí mu niečo vytýkajú a zakazujú, ale je pod ochranou Boha.

Aj v našom živote sa stáva, že sa bojíme výčitiek a hrozieb ľudí tohto sveta, a tak skĺzneme do priemernosti. Keď si však spomenieme na slová apoštola Pavla, máme veľkú možnosť a príležitosť nepoddať sa, ale ísť pevne za svojím cieľom...

 

Robert Hakala


::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.