- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. septembra 2022

Nedeľné slovo (184)

 

Naše náboženstvo

Dnešná veda sa zameriava na detaily. Trpí na „dátaizmus“. Chce všetko jednotlivo preskúmať, štatisticky zhodnotiť, naprogramovať. Sústreďuje sa na čiastkové otázky, pritom pohľad na celok jej uniká.

Zbytočné je človeku poznať štruktúru atómu alebo teplotu na vzdialenej planéte, ak nepozná, nespoznáva alebo vôbec nehľadá zmysel svojho života.


Naše vnímanie by malo byť celostné, teda prihliadajúce na celok a smerujúce k syntéze. Vedecké skúmanie je oprávnené, žiaduce a užitočné, ale keď sa veda stane človeku náboženstvom, dochádza k deformácii.

Viera nesmie byť v rozpore s rozumom, no ani rozum nesmie ísť proti viere – proti svedomiu, mravnosti, Desatoru. To môžeme samozrejme preniesť aj do nášho každodenného života. Naše náboženstvo nech je odbleskom Pravdy.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (183).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.