- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. septembra 2022

Začiatky mojej školskej kariéry

 

Vlado Gregor
(Zo spomienok)

Do školy som začal chodiť v roku 1964. Boli to chudobnejšie časy ako dnes, ale oveľa veselšie, pretože detí bolo vtedy oveľa viac ako psov. Prvý školský rok som vychodil ešte na dedine. Boli to pre mňa nebezpečné časy a anjeli strážni mi viackrát pomohli. Padol som napríklad do hnojiska, keď som sa predvádzal na múriku, a životná cesta by sa mi už vtedy skončila, keby otec práve nešiel okolo. Živo sa pamätám aj na to, ako som v susedovej záhrade liezol na strom a tri okoloidúce starenky ma vystríhali, že padnem. Aj som padol a bol som chvíľu otrasený, ale tváril som sa, že nemôžem chodiť, lebo som sa chcel odviezť sanitkou. Bolo to moje prvé vedomé klamstvo, na ktoré sa pamätám, a prvá jazda autom, ktorú som zažil.

Školská kariéra sa takisto nezačala slávne, lebo sesternice sa po polroku chválili veľkými jednotkami a ja veľkou trojkou, keďže som už vtedy zle videl, zistilo sa to v druhom ročníku. Z prvých rokov si pamätám hlavne skákanie po laviciach, hádzanie kriedou a zápasy so spolužiakmi. Asi naozaj platí, že v určitom veku ten biblický prút v primeranej miere osoží rozumovému aj charakterovému vývoju.

Asi je aj prospešné to obdobie spurnosti či zloby zažiť. Videl som nedávno v autobuse skupinu asi osemročných chlapcov s dvoma vychovávateľkami. Chlapci vyzerali normálne, ale za celú polhodinu nič nepovedali, len sa niekam pozerali s polootvorenými ústami a keď chcela jedného z nich vychovávateľka pohladiť, odstrčil jej ruku a ďalej pozeral do seba. Vtedy som si uvedomil, akým poľutovaniahodným javom je autizmus.

Nová fáza v školskom vývoji nastala roku 1968, keď nám zvesili prezidenta Novotného a niektorí učitelia začali spomínať Štefánika a kresliť na tabuľu slovenský dvojkríž. Prišiel však 21. august a náznaky demokracie sa počas dvoch-troch rokov vytratili. Otec vtedy kupoval Kultúrny život a Literární listy a aj cez ne som sledoval, ako sa postupne lámu charaktery. Takto som pomerne rýchlo dospel a prejavili sa zárodky môjho celoživotného záujmu o filozofiu.

Vďaka Bohu za všetko, aj za nepríjemnosti, ktoré zvlášť mladý človek ťažko prežíva!

Vlado Gregor


::

Rozhovor s autorom: Ježišov odkaz pretrvá.


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.