- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. novembra 2022

Ukradnutý štát?

 

Publicista Ľudovít Števko briskne komentuje aktuálne dianie. V článku Slovensko je ukradnutý štát (Slovenské národné noviny č. 21/2022) okrem iného píše:

„Dva a pol roka účinkovania tejto vlády je drahým poučením a zároveň trestom pre Slovákov, ktorí sa nezaujímali o domácu (i zahraničnú) politiku a úchytkom sa dozvedali o nej len to, čo im forsírovali médiá hlavného prúdu. (...) Vláda, o ktorej hovoríme ako o nešťastí, vláda, ktorá sa drží v horiacom dome zubami-nechtami, vláda visiaca na tenkom špagátiku je našou vizitkou, našou hanbou. (...) Slovensko je ukradnutý štát. Plníme želania cudzích mocností, likvidujeme svoju obranyschopnosť a dodávkami zbraní posilňujeme armádu iného štátu, aby nevyhasol oheň vojny, spoliehame sa na rotujúce cudzie vojská na našom území ako v protektoráte...“

Prísna kritika súčasných pomerov má plné opodstatnenie. Je správne a žiaduce poukazovať na úpadok morálky, na politické kauzy, na neporiadky v spravovaní vecí verejných. S citovanými názormi Ľ. Števka v podstate súhlasím, domnievam sa však, že by sme mali vo všeobecnosti uvážlivejšie narábať s pojmami ako ukradnutý štát, podobne mafiánsky alebo zlodejský štát. Pretože štát by sa nemal stotožňovať s režimom, ktorý v štáte v istom čase vládne, ani s ľuďmi, ktorí sú práve pri moci. Štát je viac!

Štátnosť je hodnota hodna úcty a ochrany, bez ohľadu na politické šarvátky, ekonomické problémy alebo iné okolnosti.

Nedajme sa strhnúť módnym trendom podozrievania, znevažovania, rozdeľovania a vulgárnosti. Zachovajme si rozvahu, rozlišujme, vážme slová, aby sme v zápale boja – hoci s dobrým úmyslom – neublížili sebe a svojim.

 

Ján Maršálek


::

Súvisiaci článok: Slovensko na prvom mieste.


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.