- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. novembra 2022

V kocke

 


Tomáš Turner: Svet v kocke

Nitra, Garmond, 2022

Tomáš Turner (narodený 8. decembra 1972 v Trenčíne) vyštudoval filozofiu na Trnavskej univerzite, niekoľko rokov pracoval v školstve, neskôr v sociálnej oblasti. Zaujíma sa o verejné dianie, píše básne, epigramy, aforizmy... Publikoval v časopisoch a zborníkoch (Literárny týždenník, Dotyky, Kocúrkovo, Fľak a iné). Knižne vydal v roku 2000 zošitok veršov s jednoduchým názvom Básne, v roku 2016 mu vyšla zbierka drobných literárnych útvarov Aj ryba lieta a teraz prichádza s novou zbierkou literárnych miniatúr Svet v kocke.


V textoch Tomáša Turnera (či už ide o aforizmy, sentencie, gnómy alebo epigramy) nachádzame drobné reflexie a lyrické impulzy, obohatené jemnou satirou i humorom s trpkastou príchuťou. Autor si všíma líce aj rub vecí a vecičiek nášho sveta a svoje postrehy vyjadruje stručne, esenciálne, úsporne, takpovediac v kocke.

Hutnosť výpovede je tu samozrejmosťou. Stačí málo, niekedy náznak myšlienky, inokedy slovná hra alebo zrniečko pravdy – v presnej forme – a vidíme viac: za vážnym veselé, za veselým vážne. A to privádza k zamysleniu, ktoré môže ísť do hĺbky.

Témy sú rôzne, prináša ich život: politika, kultúra, morálka, medziľudské vzťahy, sociálne otázky... Z každého rožka troška, ale všetko zastrešené osobitou poetikou, z ktorej je zjavné autorovo básnické založenie. Pravda, poetické tóny, vyjavujúce radosť zo života, sa miešajú s tónmi skepsy a smútku, poznania tienistých stránok reality: „Bezdomovec. Chce sa vrátiť, ale nemá kam.“

Ako zvykneme vravieť, žiť sa musí, napriek problémom, v záujme toho, čo je pekné, múdre, hodnotné. Len by sme si tie pravé hodnoty mali viac všímať, otvárať sa im. Tomáš Turner píše, že aj zázraky sú možné: „Chceš počuť na Štedrý večer šuchot anjelských krídel? Zlož si slúchadlá z uší.“ Vidíme, že i niekoľkými slovami sa dá veľa povedať. A to ešte umocňujú svojbytné a duchaplné ilustrácie – kresby Vlada Mešára.

Po prečítaní Sveta v kocke si možno jasnejšie uvedomíme, na čom v živote záleží.

 

Ján Maršálek

2 komentáre:

  1. Anonymný22.11.22

    Práve listujem v spomínanej knihe slovenského humoristu, ktorú mi autor zaslal spolu s venovaním, za čo mu aj touto cestou ďakujem. Možno sa ku knihe Svet v kocke niečo dočítame aj v Humorikone, Vidím, že k jej vydaniu prípadne recenziou a jej reklamou a angažovaním ste prispeli aj Vy, pán Maršálek, respektíve redakcia Priestornet, čo je zrejmé z jej čítania. I napriek nie veľkej rozsiahlosti knihy, treba kvitovať takýto hoci malý ale záslužný vydavateľský počin! Aby som to nejako ukončil, páči sa mi napríklad aktuálny miniepigram s názvom - Po novom pred oltárom
    V mene Božom: Fero s Jožom. milan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, v knižke je zopár naozaj vydarených sentencií: stručných a hutných.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.