- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. decembra 2022

Slzy a smiech

 

Robert Hakala

Dva najčastejšie prejavy, ktorými vyjavujeme svoje emócie. Prejavy, ktoré sú odrazom nášho vnútra a zreteľne odhaľujú, čo sa v danej chvíli v nás deje, čo sa v nás odohráva. Slzy a smiech – dve kamarátky, ktoré sú našimi spoločníčkami počas celého života. Slzy a smiech prezrádzajú našu povahu a ukazujú ostatným, aké sú záhyby našej duše. Mnohokrát sa snažíme tieto dve kamarátky pred ostatným svetom schovať. Hanbíme sa za slzy a nedoprajeme si smiech. Obe sú však potrebné.

Slzy nás očisťujú a vyplavujú radostné, ale najmä bolestné stavy. Slzy potláčame. Nechceme, aby nás iní videli plakať. Slzy vraj nepatria k silným povahám a charakterom. Vraj plačú iba malé deti a rojkovia. Ale prečo sa hanbíme za slzy? Každá vypadnutá slza nesie v sebe kód našej povahy. Slzy dešifrujú našu dušu a sú zároveň liekom. Mnohí z nás neplačú navonok, ale plačú dovnútra, ale o to je to horšie a ťažšie zvládnuteľné.

Radi máme slzy šťastia a radosti, ktoré ovlažujú ako čistý prameň naše líca. Stekajú po tvári a píšu na nej krásne vyznania. Smiech prichádza spontánne a prezrádza naše radostné spojenie so svetom, s okolím. Ale aj za smiech sa ľudia niekedy hanbia. Potláčajú ho a dusia v sebe. Ale smiechom sa oslobodzujeme.

Šťastný človek sa rád zasmeje a nehanbí sa za svoje slzy. Šťastný človek, vyrovnaný so sebou a so svetom, nemá potrebu zatajovať tieto dva prejavy. Smiechom a slzami sa približuje k dokonalosti, k Bohu. Aj Pán Ježiš zaslzil a určite sa v niektorých chvíľach svojho života aj zasmial... Nebojme sa pravdy, ani pravdy o sebe!

 

Robert Hakala


Rozhovor s autorom: Ísť svojou cestou...


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.