- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. februára 2023

František Mráz (1953–2023)

 

František Mráz
S hlbokým zármutkom oznamujeme, že vo veku nedožitých 70 rokov zomrel známy slovenský karikaturista František Mráz. 


František Mráz sa narodil v Žiline a po skončení štúdia na pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici (aprobácia slovenský jazyk a výtvarná výchova) pôsobil štyri desaťročia najskôr ako pedagóg na základnej škole v Sihelnom na Orave a potom na základnej umeleckej škole vo Fiľakove, kde bol posledných pätnásť rokov, až do odchodu na dôchodok, riaditeľom. Patril a patrí k popredným slovenským humoristom – karikaturistom.

Fero Mráz, okrem karikatúry, ktorá bol u neho vždy dominujúca, venoval sa aj voľnej grafike, maľbe a komiksu, ktorý bol jeho takpovediac srdcovou záležitosťou. Je autorom vyše štyritisíc obrázkov (!). Vďaka bývalému „socialistickému“ Roháču sa karikatúre a humoru venoval dlhé roky cieľavedome a na profesionálnej úrovni. V tom čase publikoval aj v ďalších periodikách (Smena na nedeľu, Nedeľná Pravda, Televízia a iné). Bolo to skvelé obdobie (sedemdesiate roky), keď sa nešetrilo miestom na pôvodnú slovenskú tvorbu a úplne samozrejme sa za uverejnené kresby platili honoráre. Jeho tvorba zaujala významné miesto v knihe, ktorá vyšla pod názvom Dejiny československého komiksu 20. století.

Umelec František Mráz bol a zostáva príkladom aj pre mladú generáciu. Mrzelo ho, ako sa vyjadril, že náš trh (a nielen ten knižný) je zaplavený západným často nekvalitným tovarom. V lepšom prípade sa police kníhkupectiev prehýbajú pod „skvelými kuchárkami“ či memoármi „celebrít” a „tiežcelebrít” až „necelebrít” mafiánskeho typu. No i napriek tomu držal palce všetkým mladým talentovaným slovenským humoristom, vrátane píšucich autorov, dúfajúc, že si raz nájdu priestor, kde budú môcť svoje diela prezentovať slovenskej kultúrnej verejnosti.

Tento „slovenský komiksový čarodejník“, ako ho nazvali v internetovom magazíne Bublinky, svoje povolanie spojil s vášňou, záľubou či akýmsi osudovým predurčením. Autor množstva komiksov, karikaturista a výtvarník Fero Mráz, bývalý riaditeľ ZUŠ Fiľakovo – Mgr. František Mráz, oslávil v roku 2013 šesťdesiatku, súčasne s rovnakým výročím svojej školy…

 

Milan Kupecký

 

::

Súvisiace články:

Medailón: František Mráz

Kto bol František Mráz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.