- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. februára 2017

Medailón: František Mráz

Predstavujeme popredných slovenských karikaturistov
František Mráz
Karikaturista Fero Mráz, rodák zo Žiliny, študoval na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici, aprobáciu slovenský jazyk a výtvarná výchova. Po štyridsiatich rokoch pedagogického pôsobenia na základnej škole v Sihelnom na Orave a základnej umeleckej škole vo Fiľakove, kde posledných pätnásť rokov dokonca „riaditeľoval“, sa vlani odobral do dôchodku, ktorý si aspoň zatiaľ užíva, doslova vychutnáva, venujúc sa aktivitám, na ktoré mu počas učiteľského života veľa času nezostávalo (napr. maľovanie a tvorba diorám malých bojovníkov, hory, teda turistika, vnúčatá, ktorým robí oficiálneho Deda Mráza, a občas krásne dôchodcovské ničnerobenie).

František Mráz bol istý čas aj aktívnym členom redakčnej rady už neexistujúceho časopisu Extra Roháč a aj jeho zásluhou si časopis dlhší čas držal svoj „výkonnostný“ štandard. V rámci tvorivej práce sa Fero Mráz venuje, okrem karikatúry, ktorá u neho dominuje, aj voľnej grafike, maľbe a komiksu, ktorý je jeho takpovediac srdcovou záležitosťou. Ako povedal, cíti sa v akejsi čudnej konštelácii hviezd, pretože odjakživa inklinoval k humoru a ku kresleniu komiksov, ale doba, v ktorej tvorí, nekorešponduje s jeho výtvarnými žánrami.
František Mráz
František Mráz je presvedčený, že jeho generácia karikaturistov pozdvihla výtvarné i obsahové hodnoty slovenskej karikatúry značne vysoko (predovšetkým vďaka bývalému „socialistickému“ Roháču, ktorý sa karikatúre a humoru venoval cieľavedome a profesionálne). Mráz bol – aj v súčasnosti je – takpovediac pri tom. Ako autor získal mnoho ocenení doma i na medzinárodných satiricko-humoristických podujatiach, ako sú výstavné salóny a súťaže prác karikaturistov; pritom sám niektoré výstavy inicioval a organizoval. Spomína si, že prvú karikatúru mal uverejnenú ako šestnásťročný v Kultúrnom živote Žiliny a odvtedy to dotiahol na počet prevyšujúci štyritisíc obrázkov.
Slovenským karikaturistom sa darí i v medzinárodnej konkurencii, ako nám povedal majster Mráz, napriek tomu, že slovenská karikatúra stojí predo dvermi oficiálnych inštitúcií a mimo záujmu kritiky, ako aj mimo záujmu vydavateľov. Žiaľ, „prekliata londýnska hmla, či čo...“, povedal by klasik.

Po tzv. nežnej či zamatovej revolúcii sa aj jemu otvorili dvere dovtedy hermeticky uzatvorenej trinástej komnaty, najmä čo sa týka možností realizovať sa v oblasti komiksovej tvorby. Uvítal tieto možnosti ako nádejný umelecký šum, dúfajúc, že sa bude môcť realizovať aj v tomto žánri. Počiatočný komiksový ošiaľ zo strany tlačových médií však zakrátko opadol, pretože tak ako veľa ďalších vecí, aj toto akosi prestalo na Slovensku fungovať. Komiks doslova vykapal, hoci prvé pokusy o jeho etablovanie boli úspešné a znamenali kvalitatívny posun vpred. Podobne je to dnes aj s karikatúrou, ktorá doslova živorí. Avšak – to sú slová Františka Mráza – tak ako beznohý pilot Meresjev, aj slovenský humorista je dôkazom toho, že dobrá zelina ani v týchto najslovenskejších „prvotnokapitalistických“ podmienkach a pomeroch just nevykape a bude sa plaziť a plaziť...!
Dvaja žobráci

František Mráz vytvoril a publikoval vyše šesťdesiat komiksov, ktoré boli podrobne zmapované českými autormi v tisícstránkovom bachante Dejiny československého komiksu 20. století. Jeho nateraz posledným veľkým komiksovým počinom bolo opätovné vdýchnutie života pôvodne samizdatovej zbierke komiksov Drakulovo oko, vytvorenej podľa textových predlôh spisovateľa Juraja Šípoša, ktorý nás náhle predčasne opustil... a tak si príbehy aspoň vo virtuálnom svete môžu priaznivci komiksu vychutnávať až do skonania internetu.
Upír

V tejto biede je zázrakom, že s prestávkami sa mu darí ešte stále (už vyše dvadsať rokov) držať pri živote bezdomovca Serváca, v ktorom spojil svoje dve tvorivé lásky: karikatúru a komiks. Servác sa prvýkrát objavil vo vtedajšej Smene na nedeľu začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia (1993) a odvtedy sa pretĺka stránkami viacerých periodík až po stránky časopisu Bumerang (momentálne dvojtýždňová príloha denníka Šport, zásluhou bratov Vicovcov), ktorý mu momentálne poskytuje teplo domova – vlastne „bezdomova“.

I napriek všetkému sa František Mráz, popri ďalších aktivitách, naďalej venuje kresleniu. Je zmierený s tým, že mu bolo predurčené v umeleckom živote najmä „komiksovať“ a „karikovať“.
                                
Pripravil: Milan Kupecký
Karikatúry: Fero Mráz
::
Galéria humoru a satiry:
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.