- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. marca 2023

Demokrati v úvodzovkách

 

ZÁPISNÍK (10/2023)

Vypočul som si tlačovú konferenciu – predstavenie novej strany „Demokrati“. Nuž, novej ako novej, skôr staronovej, opakovane premenovanej, obsadenej zväčša tvárami politikov, ktorí už mnoho nasľubovali, ale málo dobrého spravili.

Nová strana, staré problémy. Strana údajne hodnotová, proeurópska, v skutočnosti hodnotovo falošná (poznáme to: sme za dohodu, spoluprácu, odbornosť, sme liberálno-konzervatívni alebo ak chcete konzervatívno-liberálni, no nepýtajte sa nás na vzťah k Desatoru). Takzvané európske hodnoty predstavujú dnes opak pravých hodnôt, na ktorých Európa vyrástla.

Na spomenutej tlačovke zaznelo mnoho prázdnych slov, floskúl a fráz – mnoho sebavedomia, zle skrývanej arogancie, pýchy, ale aj hlúposti, zato málo pokory, málo poctivosti, málo pravdy.

Následná mediálne zverejnená informácia, že „demokrati“ túto svoju prezentáciu financovali zo štátnych zdrojov, teda z peňazí nás daňových poplatníkov, už len dokresľuje falošnosť a nedôveryhodnosť onoho projektu.

Mimochodom, čím viac sa v poslednom čase hovorí o spolupráci a spájaní síl, tým viac dochádza k rozkolom, triešteniu a zakladaniu ďalších a ďalších politických subjektov. Ide pritom zväčša o akési eseročky, firmy s ručením obmedzeným, ktorých obsahovú prázdnotu a marketingové zameranie nechcene prezrádzajú názvy ako Jablko, Spolu, Za ľudí, Šanca a podobne. Žiaľ, k takému rozkladnému procesu dochádza aj na strane zdravého rozumu (bez irónie), v tej časti spoločnosti, ktorá ešte zmýšľa normálne – i tu nateraz víťazí egoizmus a túžba presadiť viac seba ako ideu či myšlienku.

 

Ján Maršálek


::

Súvisiaci článok: Padla vláda.

 

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (9/2023).


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

2 komentáre:

  1. Anonymný13.3.23

    Čím viac sa šliape po hodnotách, tým veľkolepejšie znejú heslá o úspechoch a šťastí. Z rozkladu ešte nikto nič nevybudoval. Treba sa nám pýtať, aký môže byť prínos týchto nových strán. Čo viac nám môžu ponúknuť ako doteraz, chaos, neporiadok, rozklad, infláciu, drahotu, biedu, vojnu, hašterenie sa... Chýba mi alternatíva. Akoby v tomto svete nebol nikto, kto by vedel aj verejne hájiť biblické a Ježišove posolstvá. Kresťania sme zlyhali, nezlyháva aj Cirkev, ktorá už nedokáže ani predkladať a ponúkať plnosť Ježišovej pravdy? Nestratila po II. vatikánskom koncile Cirkev nielen kvantitu ale aj kvalitu? Neprináša tzv. synoda viac zmätku a rozbrojov ako budovania spoločenstiev veriacich? Máme ako svet aj budúcnosť? Vďaka za úvahu a zamyslenie, zdá sa mi, že už málokto je schopný zdravo aj myslieť, nieto hovoriť a konať. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný13.3.23

    Aj tu môžeme vidieť prevrátenie životných hodnôt v spoločnosti aj v životoch mnohých jednotlivcov. Oni by tu mali byť pre nás, aby nám slúžili. No to čo robia robia len pre vlastné zisky, kariéru a udržanie sa pri moci, ktorú zneužívajú. Obviňujú iných z toho čo robia sami. Aké je ovocie ich práce? Prináša to dobro spoločné alebo len ich osobné? Ľudovít.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.