- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. marca 2023

Pocta Viktorovi Kubalovi

 


Pri príležitosti nedožitých stých narodenín nestora slovenského humoru majstra Viktora Kubala (narodil sa 20. marca 1923) vydáva Slovenská pošta poštovú známku! Jej autorom je akademický maliar Karol Felix (číslo emisie 791, dátum vydania 20. 3. 2023, nominálna hodnota 0,75 eura).

Viktor Kubal je nielen zakladateľom slovenského animovaného filmu, ale od polovice šesťdesiatych rokov 20. storočia aj jedným z významných predstaviteľov svetového animovaného filmu. Patrí medzi najvýznamnejších tvorcov modernej karikatúry. Narodil sa v dedine Svätý Jur a od detstva zobrazoval svet, ako ho videl, prostredníctvom kresieb. Jeho životné smerovanie ovplyvnilo kino, kde sa po prvý raz stretol s animáciou vo forme premietaných kreslených grotesiek. „Azda najväčší šok v živote som zažil, keď som uvidel v kine kresbu, ktorá žila,“ povedal o mnoho rokov neskôr.

Mal iba dvanásť rokov, keď nakreslil tušom na umytý celuloidový pás tank idúci cez prekážky a štart lietadla. Navštevoval filmový kurz v Škole umeleckých remesiel v Bratislave, ktorý viedol Karel Plicka. V kreslení sa zdokonaľoval počas štúdia na vyššej škole stavebnej a SVŠT. Hneď po maturite nastúpil v roku 1942 do Ústavu pre školský a osvetový film – Školfilmu, kde nakrútil svoje prvé animované filmy: Únos (1942), Studňa lásky (1943), Tajomný dedo (1946), Hurá na nich (1946).

V 50. a 60. rokoch 20. storočia pracoval ako technický redaktor v satirickom časopise Roháč a výrazne prispel k jeho výtvarnému profilovaniu. Od roku 1965 pracoval v Štúdiu animovaného filmu v Bratislave. Začínal krátkymi monotematickými filmami: Biely a čierny (1965), Zem (1966), pokračoval animovanými seriálmi o Dite, Petrovi, Janovi, Jankovi Hraškovi, Deduškovi až k celovečerným animovaným filmom Zbojník Jurko a Krvavá pani. Rozsiahla je aj jeho televízna animovaná tvorba, napríklad cykly rozprávkových večerníčkov Puf a Muf (1971–1973) a Panák z križovatky (1980–1981).

Je pritom zväčša nielen autorom výtvarných a animovaných návrhov, ale aj autorom námetu, scenára, ako aj režisérom, niekde dokonca aj kameramanom a strihačom. Tak vytvoril aj prvý slovenský celovečerný animovaný film Zbojník Jurko (1976), rovnako Krvavú pani (1980) a posledný rozsiahlejší film Marcipánová komédia (1987). Celkovo vytvoril 214 animovaných filmov, z ktorých mnohé získali významné ocenenia doma i v zahraničí a uviedli ich vo viac než 70 krajinách.

Dlhé roky prispieval do satirickej rozhlasovej relácie glosami pod názvom Čo vŕta Viktorovi Kubalovi v hlave. Je autorom knižiek Výlet Toma Pilbyho (1962), Otcovia a deti (1963), Vaša Dita (1965), Ja a môj brat (1967); mnoho ďalších ilustroval. V roku 1981 stál pri zrode festivalu Kremnické gagy a stal sa prvým rektorom imaginárnej Univerzity humoru a satiry.

Viktor Kubal zomrel vo veku 74 rokov (24. apríla 1997) v Bratislave.

 

Milan Kupecký


::

Súvisiaci článok: Medailón: Viktor Kubal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.