- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. júla 2023

Očami viery

 

ZÁPISNÍK (29–30/2023)

Žijeme v dobe mnohých ponúk, lákadiel, zvodov, v dobe informačnej explózie a, paradoxne, obsahovej prázdnoty.

Informácie sú dôležité, ale nie všetky a nie v akomkoľvek množstve. Informácia sama osebe netvorí pravdu a už vôbec nie je zárukou múdrosti. A nadmiera informácií – zbytočných, banálnych, nesúvisiacich s naším životom – doslova škodí, oberá o pokoj a sústredenie, vytvára informačný smog, ktorý nás odvádza od vlastného ja, od toho, na čom naozaj záleží.

Nedajme si vnútiť témy či riešenia, predostierané politikou a médiami, ale ani tempo, ktoré nám chce diktovať okolie. Obraz sveta vytvorený cudzími elementmi nie je naším obrazom.

Keby sme sa naučili dívať sa na svet očami viery, skrze krédo, ktoré sme prijali a ktoré vyznávame, vedeli by sme sa lepšie rozhodovať a zažívali by sme menej sklamaní.

Ako hovorí náš Pán Ježiš Kristus, každému sa stane podľa jeho viery. A báť by sme sa mali nie o svoje telo, ale o dušu. Pretože, v konečnom dôsledku, duša je to jediné, čo máme.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (28/2023).


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný31.7.23

    Vďaka za pripomenutie základného kresťanského životného postoja. Ak je Boh na prvom mieste, všetko je na správnom mieste. Zdá sa mi, že dnes v spoločnosti nič nefunguje tak ako by malo a hrozia krízy, vojny, problémy, ktoré ľudstvo nevie riešiť. Nie je príčina v tom, že svet stratil zmysel pre vieru v Boha a Cirkev svoju orientáciu na Boha a na večnú spásu? O obrátení, pokání o návrate človeka k Bohu akosi dnes nepočuť ani v Cirkvi. Vďaka za úvahu Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.