- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. septembra 2023

Pravdivosť predovšetkým

 

V stredu 13. septembra som išla navštíviť kamarátku do Prahy. Dala mi lístok na koncert v Smetanovej sieni. Keďže som prišla zavčasu, sadla som si na chvíľu do kostola oproti. Po chvíli som siahla po staršom čísle českého Katolického týdeníka (č. 36/2023), kde moju pozornosť upútal na strane osem komentár Jozefa Majchráka, zástupcu šéfredaktora slovenského internetového „konzervatívneho“ denníka Postoj, s názvom O čom budú slovenské voľby. Autora poznám, lebo komentáre na Postoji pravidelne čítam, aj keď názorovo som celkom inde.

Autor J. Majchrák hneď na úvod katolíckeho čitateľa v Česku straší, čo sa stane, ak sa k moci opäť dostane Fico a strana Smer. No, hotová katastrofa! Bolo by to vraj podobné ako v Orbánovom Maďarsku. Potiaľ je to v poriadku, autor „konzervatívneho“ a vraj kresťanského denníka (majú aj rubriku Svet kresťanstva) asi ani inak písať nemôže.

Čo ma však „zdvihlo zo stoličky“, boli jeho ďalšie úvahy o tom, ako by mohla vyzerať nová vláda bez Smeru. A teraz sa podržte:

Opísal všetky strany, ktoré sa motajú okolo piatich percent – teda OĽaNO, SaS, KDH, Sme rodina, spomenul aj Demokratov (prebehlíkov z hnutia OĽaNO okolo bývalého premiéra Hegera), vyjadril ľútosť nad tým, že slovenskí Maďari sa opäť raz nedostanú do parlamentu, ale tú najväčšiu hrozbu pre Slovensko a jej obyvateľov, teda Progresívne Slovensko (PS), ktoré sa vo všetkých prieskumoch verejnej mienky umiestňuje tesne za Smerom a hrozí, že voľby vyhrá, jednoducho v trojstĺpcovom komentári nespomenul ani slovíčkom.

A viete prečo? Lebo program Progresívneho Slovenska by sa mu len ťažko zdôvodňoval pred čitateľmi katolíckeho periodika.

Progresívne Slovensko ide do volieb s jasným programom:

- povolenie sobášov pre všetkých ľudí bez rozdielu pohlavia,

- umožnenie adopcie detí homosexuálnym párom,

- povolenie interrupcie od 16 rokov bez súhlasu rodičov,

- povolenie beztrestného užívania všetkých drog.

V programe majú ďalej odluku Cirkvi od štátu a chcú zabezpečiť, aby na kresťanskom Slovensku bez akýchkoľvek podmienok mohli vyvíjať svoju činnosť všetky náboženstvá a sekty sveta, bez ohľadu na počet ich prívržencov.

Takže takto nekorektne oboznámil pán zástupca šéfredaktora s bohatou novinárskou praxou katolíkov v Čechách a na Morave s predvolebnou situáciou u nás: čo to bude za pohromu,  ak zostaví vládu Smer, a aká idylka zavládne, ak vládu zostavia progresívci, ktorých existenciu pre istotu zatajil.

V čísle 37 Katolického týdeníka sa mi páči jeden titulok nad článkom: Pravdivost ve všech situacích. To by som navrhla pánu Majchrákovi, keď bude najbližšie písať svoje komentáre.

 

PhDr. Elena Šebová

 

::

Súvisiace články:

Konzervatívny denník?

Naničhodní vodcovia

Parlamentné voľby. Ako sa rozhodnúť?


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Postoj plní v slovenskom kresťanskom a konzervatívnom prostredí úlohu trójskeho koňa (možno nevedomky – v postavení užitočného idiota). Prezentuje polovičatý, v podstate falošný konzervativizmus, ktorým mýli časť verejnosti. Vytvára dojem, že obhajuje tradičné hodnoty, pritom takmer vo všetkom pritakáva progresivizmu (neomarxizmu).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný22.9.23

    Je na škodu veci, že tzv. kresťanské média v Čechách, Katolický týdeník, tv noe robia veľkú službu slovenským progresivistom. Pričom práve oni likvidujú všetko pozitívne, národ, kultúru, rodinu, Cirkvev, tradície... Kde to žijeme, keď Cirkev pritakáva a slúži mocným tohoto sveta. Nemala by sa spamätať? Ak sa ona nedá na cestu Pravdy, Dobra, pokánia, darmo bude čakať zázraky, že sa k nej ľudia vrátia. To čo sa dialo v rokoch po 2. vatikánskom koncile v krajinách Západnej Európy sa dnes deje u nás. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zaujímavá charakteristika progresivizmu, či presnejšie mentality, ktorá k nemu vedie. Hovorí Peter Kotlár:

    https://www.youtube.com/watch?v=40roF4lE1K0

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.