- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

6. septembra 2023

Z obloka starej drevenice

 

Ilustračná snímka: Ján Grešák

Dodnes stojí pod vrcholcom hôr zhrbená pod ťarchou prežitých čias. Je jednou z posledných dožívajúcich dreveníc. Tichý svieži vetrík šuští medzi haluzami ihličiny, ktorej je navôkol hojne. Lahodné šumenie lesa dodáva pôsobivé podfarbenie všetkému na okolí. Rád obdivujem tieto prastaré skvosty mozoľnatých ľudských rúk, unášam sa originalitou architektúry, dýcham vôňu storočných šindľov a trámov. Pokúšam sa ponoriť do jej vnútra, zamyslieť sa nad tým, čo sa odohralo v jej útrobách počas tých nekonečných dní. Určite museli byť jej malé izbietky so sliepňavými oblôčikmi plné ozajstnej ľudskej lásky a porozumenia, pretože inak by nedokázala poskytnúť príbytok toľkým generáciám. Koľko novorodeniatok zaplakalo pod jej strechou, koľko duší opustilo telá, koľko modlitieb zaznelo večer čo večer, ráno čo ráno ako ťažkých vzdychov do nastávajúcich dní. A koľko detvákov vyfrnklo z tohto hniezdočka ďaleko do sveta!

V starodávnom kozube znova počujem praskotať bukové drevo, ktoré ohrieva a osvecuje skromnú izbicu a stavia ma k malému oblôčiku, cez ktorý takto na diaľku odhaľujem lásku ľudských sŕdc. Z úst starých otcov zaznieva dojímavé spomínanie na detstvo a mladosť, pestré životné skúsenosti, veselé i vážne zážitky, preplnené nadmierou životnej múdrosti. Ich vychovával život, živila tvrdá robota, zoceľovala húževnatá borba s biedou, posilňujúca nádej v lepšiu budúcnosť vnukov a pravnukov.

V lete za tmy vstával gazda, kosu na plece a hybaj kosiť. A nad ránom sa ešte vrátiť po uzlík s chlebom a škvarkou slaniny a poďho driemkajúc po ceste do druhej šichty – na štreku podvaly podbíjať či do mesta do fabriky ku stroju, lebo na osmoro, a nezriedka i viac detí bolo treba vo dne aj v noci robiť, aj to bolo málo, pretože korunky boli veľmi malé a okrúhle. Ani vidieť ich takmer nebolo, a tak sa kotúľali, že i keby dušu bol človek vytriasol, nedohonil by ich.

Gazda sa nemusel ani veľmi rozbehnúť a bol by svoju chudorľavú roličku, ktorá tu už dávno zarástla horou a krovím, preskočil. A gazdiná v niekoľkých batohoch na svojom boľavom chrbte celú úrodu do chalupy zniesla. Ale v zime nebolo veru do skoku, keď už na Obrátenie Pavla posledné zvyšky trasľavou rukou zmetali. Gazdiná by na svoje ešte od leta polámané kríže i plný kravský voz naložila, keby ho Pán Boh nejakým zázrakom na roličku postavil. A ako celý boží rok bol dlhý, masla do úst nevzala, pretože ich kravka dojila len pre pánov a paničky v meste.

A kdeže lekára! To už musela človeka roztriasť smrteľná zimnica, keď ho naložili do rebriniaku a pustili sa s ním do doliny k doktorovi. Áno, aj bolesti, utrpenia a sĺz bolo pod starou šindľovou strechou neúrekom, ale Pán Boh ťarchu zakaždým zažehnal, veď koho miloval, toho krížom navštevoval.

Najhoršie bolo, keď snehu napadlo. Tu sneh nepadal, ale kydal sa. Povyše hlavy ho bývalo, až oči človeka boleli od toľkej bieloby. Deťom kúpili rodičia jeden pár topánok, ktoré si navzájom vymieňali, a počas zimy striedavo chodili školy – raz jedno, raz druhé. V lete len naboso. Po školopovinnej zime prišla pracovná jar. Pásli kravy, husi a ovce. Aj hladu si užili, neraz len štiavom, ktorého na lúkach bola hojnosť, sa strábili. V lete lozili po lese, zbierali huby, ktoré si potom na vatričke alebo doma na piecke upiekli. A ako oblažila sviežosťou voňavá zrelá jahoda, malina či čučoriedka! Po stráňach bývali sladšie ako med.

Ale bývali aj nezabudnuteľné zážitky. Pri zvážaní sena rebriniak plný detí, zvonce na pariacej sa konskej hrive cengali aj v nočnom spánku. Napriek všetkému z útrob starej drevenice vzišiel svedomitý a statočný človek, zvyknutý od malička od svitu do mrku drieť na kúsku kamenistého políčka...

Ktovie, kto posledný zatvoril dubové dvere drevenice a či tí, ktorých odchovala pod svojimi krídlami, majú na mieste posledného odpočinku aspoň krížik s nápisom „Tu odpočíva starostlivý otec, milovaná matka...“

Veľa času ubehlo odvtedy, čo sa z komína naposledy plazil belasý dym. Šindľová strecha obrastená machom spľasla, udupaná zem na starom dvore zarástla bodliakmi, stvrdla a človek pomaly zabudol na svoju ľudskosť. Tesné začali byť začadené izbietky, primalé oblôčiky neposkytovali dostatočný pohľad na svet. Mália sa aj honosné paláce a vily, vybudované rukami druhých. Nezaškodilo by trochu spokornieť, precitnúť a v istom zmysle vrátiť sa späť.

Opustená drevenica pochovala v sebe kus života a s ním i to jedinečné, ľudské.

 

Ján Grešák


::

Z tvorby autora:

Jazdec

Spomienka na Vianoce

Verše

1 komentár:

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.