- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. októbra 2023

Nedeľné slovo (237)

 

V podstatnom jednota

„Zmýšľajte rovnako, rovnako milujte, buďte jedna duša a jedna myseľ! Nerobte nič z nevraživosti ani pre márnu slávu, ale v pokore pokladajte jeden druhého za vyššieho. Nech nik nehľadí iba na svoje vlastné záujmy, ale aj na záujmy iných. Zmýšľajte tak ako Kristus Ježiš.“ (Flp 2, 2–5)

Svätý Pavol, môže sa zdať, žiada nemožné: aby sme rovnako zmýšľali, milovali, aby sme boli ako jedna duša a jedna myseľ. Ale táto zdanlivá nemožnosť dostáva jasnejšie kontúry v poslednom citovanom verši: Zmýšľajte tak ako Kristus Ježiš.

Pán Ježiš je nám predsa blízky, ľudsky blízky – bol človekom ako my, vie o nás všetko a rozumie nám, chápe naše problémy, pozná naše nedokonalosti aj talenty, možnosti a schopnosti.

V tomto kontexte je vhodné pripomenúť si výrok pripisovaný svätému Augustínovi: V podstatných veciach jednota, v pochybných či nepodstatných sloboda a vo všetkom kresťanská láska.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (236).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.