- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. októbra 2023

Parlamentné voľby: deň po...

 

Krátko pred voľbami som si zapísal: „Predpokladám, že najviac hlasov dostane strana Smer-SD. Do parlamentu sa vráti Kresťanskodemokratické hnutie a Slovenská národná strana. Veľký otáznik visí nad stranou Igora Matoviča – môže získať päť, ale aj desať percent hlasov. A ešte otáznejšie je, s akým výsledkom skončí Progresívne Slovensko. Volebnú účasť odhadujem na 66 percent.“

Moje predpoklady sa v podstate naplnili. Ale to nie je dôležité. Dôležité je to, ako sa volebné výsledky pretavia do zloženia novej vlády.

Rozhodujúcim činiteľom sa stal Peter Pellegrini a jeho strana Hlas. Ide o to, či sa prikloní k Smeru alebo k Progresívnemu Slovensku. A v prípade pokusu o odstavenie víťaza volieb bude záležať aj na rozhodnutí KDH. Pretože – ak nerátame s patom – reálne sú dve možnosti: koalícia Smer – Hlas – SNS, alebo PS – Hlas – KDH – SAS.

Dve poznámky na záver: Pokračujúce pôsobenie Igora Matoviča a jeho spoločníkov v parlamente považujem za nie dobré pre Slovensko. Po druhé, prekvapil ma neúspech hnutia Republika, no zároveň to beriem ako potvrdenie toho, že rozkolníctvo sa nevypláca.

 

Ján Maršálek


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

2 komentáre:

  1. Anonymný1.10.23

    Napriek všetkému zvíťazil na Slovensku nateraz zdravý rozum. Ale dôvodov na radosť nie je veľa. Je to víťazstvo tesné, namáhavé, vydobyté mnohými obetami a je mnoho tých, ktorí ho budú chcieť zvrátiť a nositeľov Hodnôt podraziť. Nedovolil som si robiť prognózy, modlil som sa a hovoril len vtedy, keď sa niekto priamo pýtal, veľa sa ma nepýtali, lebo mnohí boli a sú veľmi múdri. Strana, ktorú som volil je v parlamente aj všetci moji krúžkovaní kandidáti. Prekvapila ma vysoká volebná účasť, ktorá prekonala moje očakávania /65%/. Tiež ma prekvapila vysoká podpora zoskupenia toho poslanca, ktorý našu spoločnosť, ale aj ľudí a hodnoty už dlho rozvracia a bol víťazom predchádzajúcich volieb. Ľudia asi veľmi nie sú schopní sa poučiť. Treba sa nám veľa učiť, pracovať, modliť a obetovať, aby naša spoločnosť ozdravela. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne. Po niekoľkých pokusoch o rozumnú diskusiu, keď som si uvedomil, že „mnohí sú veľmi múdri“, rozhodol som sa hovoriť o politike a vyjadriť svoj názor len vtedy, keď budem priamo vyzvaný...

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.