- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. októbra 2023

Otvorený list predsedovi KDH Milanovi Majerskému

 

Vážený pán predseda KDH,

nie som volič KDH, ale ani strany SMER-SD a už vonkoncom nie som voličom liberálnych strán PS či SaS. Vôbec neskrývam, že som mal voči Vám a KHD výhrady, ktoré som podrobnejšie vysvetlil v článku uverejnenom dňa 25. júla 2023 (porov. priestornet.com).  Napriek tomu Vám blahoželám k relatívnemu úspechu v parlamentných voľbách 30. septembra 2023, vďaka ktorému sa KDH po dlhej prestávke znovu dostalo do NR SR.

Som praktizujúci katolík a aktívne sa zúčastňujem náboženského života v Katolíckej cirkvi, ku ktorej sa verejne hlásim, takže mi nie je a ani nemôže byť ľahostajné, čo sa deje v KDH. Preto ma hneď na druhý deň po voľbách veľmi vážne znepokojilo Vaše vyhlásenie, že si dokážete predstaviť spoluprácu s PS a SaS. To hádam ani nemôžete myslieť vážne. Veď najdôležitejšou úlohou, pred ktorou ešte pred pár dňami stálo katolícke Slovensko, bola porážka liberálnej pliagy PS, ktorá hrozí mravnou devastáciou našej krajiny. Prvý krok k splneniu tejto úlohy vykonali občania SR vo voľbách 30. septembra 2023 tým, že odsunuli PS na druhé miesto, čím do značnej miery oslabili jeho možný triumf. Bohu vďaka! Zo srdca ďakujem všetkým spoluobčanom za tento mimoriadne dôležitý krok pre Slovensko v blízkej budúcnosti.

Mal som tú česť byť predsedom okrskovej volebnej komisie v Nižnom Kručove neďaleko okresného mesta Vranov nad Topľou, kde skončilo PS ako outsider na treťom mieste. V obci doslova valcoval SMER-SD. Vo voľbách mu dalo hlas 83 občanov, čiže 36,56 percenta všetkých platných hlasov. Ja sám som bol pri záverečnom sčítavaní šokovaný tou prevahou víťaznej strany nad konkurentmi. A druhým šokom pre mňa bol pomerne vysoký počet prednostných hlasov pre Roberta Fica.

Na druhom mieste skončil HLAS, ktorý volilo 31 voličov (13,65 percenta). Až na treťom mieste sa umiestnila strana PS so ziskom 22 hlasov (9,69 percenta). KDH na štvrtom mieste malo len o jeden hlas menej ako PS (9,25 percenta).

Účasť vo voľbách bola vcelku slušná (72,92 percenta). Bola teda vyššia ako v rokoch 2016 a 2020. Celkovo volilo 229 voličov, z toho bolo 227 platných hlasov. Pritom Nižný Kručov je typická východoslovenská kresťanská obec s prevahou rímskokatolíckeho obyvateľstva a v čase volieb sa tu dokonca konali sväté misie. Obec je totiž filiálkou Farnosti Narodenia Panny Márie vo Vranove nad Topľou, v ktorej sa sv. misie konali.

Možno konštatovať, že v obci Nižný Kručov zaznamenalo PS volebné fiasko. A to neplatí len pre túto obec. Slovenský vidiek povedal PS jasné nie! Situáciu pokazili veľké mestá, predovšetkým Bratislava, tradičná bašta liberalizmu, ale aj zahraniční Slováci, ktorí boli PS priaznivejšie naklonení. Napriek tomu je však situácia zatiaľ dobrá. Je však dôležité doviesť prvý krok, ktorí učinili obyvatelia SR vo voľbách, do definitívneho víťazného konca izoláciou PS, teda zostavením vlády SR bez PS a SaS.

Apelujem na Vás ako na predsedu KDH, aby ste nepodľahli pokušeniu spojiť sa s PS do novej vládnej garnitúry. To by bolo vskutku zradou Krista. Chcem Vám naopak navrhnúť, aby sa KDH pod Vaším vedením aktívne uchádzalo o povolebnú spoluprácu so stranami SMER-SD, HLAS a SNS pri tvorbe novej vládnej koalície. Dovolím si Vám pripomenúť, že práve vďaka spolupráci so stranou SMER-SD sa podarilo KDH dosiahnuť jeden z najvýznamnejších politických úspechov – zakotvenie manželstva ako jedinečného zväzku medzi mužom a ženou do Ústavy SR.

Rozhodne je aj v dnešnej dobe možné pokračovať v spolupráci so stranami SMER-SD, HLAS a SNS s cieľom vyviesť SR z marazmu, v ktorom sa ocitlo vinou nekompetentných vlád po predchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2020. Určite by však bola katastrofálnou chybou spolupráca so stranou PS, ktorá sa snaží zaviesť SR do mravnej skazy, ohrozujúcej budúcnosť nás, ale predovšetkým nasledujúcich generácií našich potomkov. Znovu na Vás apelujem: pamätajte, prosím, na hrozby, ktoré by viseli nad Slovenskom v prípade Vašich nesprávnych rozhodnutí.

 

S úctou

Karol Dučák, žurnalista a spisovateľ

 

Na vedomie:

Pravda, PriestorNet, Aktuality.sk, Hlavné správy, CZ24.NEWS, Infovojna.bz, Katolícke noviny, TK KBS

9 komentárov:

  1. Rozhovor s pánom Majerským:

    https://www.postoj.sk/138971/nechcem-byt-hrobarom-kdh-ja-hovorim-smeru-nie

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný3.10.23

    Ak viete o tom, že niekedy vypočulo KDH hlas nejakého voliča, dajte o tom vedieť. KDH vždy stálo na strane liberalizmu, ono to asi ani nijako ináč byť nemôže, pretože vzniklo len pre to, aby kresťanské hlasy presunulo liberálnym silám. Len v prechodnej dobe od komunizmu k liberalizmu tvorilo koalíciu so stranou SDĽ, je mi ľúto, že kresťanskí voliči tento krát prehliadli komu a pre koho pracujú v KDH aj v Oľano. Mnohí KDH volili, lebo ešte nedozreli k tomu aby volili PS a o tom v KDH dobre vedia. Ja som tiež nevolil PS, ani Smer ani KDH, aj keď výber pri množstve kandidátok /25/ pre kresťanského voliča bol veľmi slabý Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý komentár Michala Čopa:

    https://standard.sk/455807/trapenie-krestanskeho-demokrata

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Otvorený list predsedovi KDH napísal aj kňaz Štefan Mordel. Okrem iného v ňom píše:

    „Veľa ľudí, predovšetkým jednoduchých kresťanov, ktorí sú odkázaní iba na masmédiá nášho hlavného prúdu, sa rozhodlo pre kresťanskú stranu. Ale ja sa pýtam, či je ešte naozaj kresťanská, keď sa nevie zorientovať v tejto nesmierne vážnej dobe a poškuľuje po spolupráci s tými najagresívnejšími ateistami, ktorých jedinou túžbou je obrátiť svet naruby...“

    Plné znenie listu:
    https://www.hlavnespravy.sk/otvoreny-list-predsedovi-kdh-od-duchovneho-otca-to-naozaj/3280326

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anonymný5.10.23

    Vďaka za tieto listy, aj ďalšie listy a vyjadrenia a všetky statočné postoje v prospech Pravdy a Dobra v súčasnom babylonskom popletení v Cirkvi i v spoločnosti. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  6. B. P.6.10.23

    Emotívne vyjadrenie Jána Baránka, hlavne o KDH:

    https://www.youtube.com/watch?v=vasjw8edKq0

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný6.10.23

      Vďaka za typ na úžasné a pravdivé vyjadrenie pána Baránka. vážim si jeho aktivity, ktoré pre Slovensko a pre kresťanov robí svojimi komentármi a natáčaním videí. To, že potrat je vražda a ťažký hriech, jeden z najťažších, ktorý exkomunikuje človeka by mali hlásať predovšetkým biskupi a kňazi, čo sa až na výnimky nedeje. Myslím, že preto tu máme takú situáciu, že mnohí a nielen mladí kresťania priamo volia PS alebo KDH s tým, že ono má liberálnu agendu, viď vyjadrenia pána Mikloška a bude vo vláde s PS. Nateraz sa možno podarí zostaviť vládu SMERu, čo je momentálne najlepšia možnosť, ale čo bude v budúcnosti? Na tom sa pracuje už dnes. Cirkev chce presádzať požehnávanie homosexuálov, sviatosti a nové manželstvá pre rozvedených a rozličné liberálne požiadavky, kam chce prísť svet. Cirkev ak to bude robiť naďalej, nielen oslabí, ako sme svedkami dnes, ale zničí úplne ale ani svet s takouto agendou nemá budúcnosť, on je vybudovaný na základe Božích noriem a tak môže fungovať. Ľudovít

      Odstrániť
  7. Vyjadrenie poslanca Jána Podmanického:

    „Takže, KDH ako vždy, jasne a jednoznačne formuluje svoje postoje: ide rokovať s hnutím, ktorého hlavným cieľom je rozvrat tradičných hodnôt a kresťanstva na Slovensku.
    A s týmto hnutím by išlo aj do vlády. No nie je to zrozumiteľný postoj? Najmä, keď si spomeniem, že ešte včera ich predseda tvrdil pravý opak. Že s nimi rokovať nebudú.
    Dnes sa nazdali, že vraj progresívcom nakreslia červené čiary.
    Hneď sa cítim bezpečnejšie… aj pri kauze “pliaga” sa všetci do jedného jasne a odvážne postavili za svojho predsedu.
    PS: Odmietnu stranu, s ktorou presadili ústavný článok o manželstve ako zväzku muža a ženy a začnú rokovania so stranou, ktorá chce uvedený článok zrušiť. Čo som hovoril: zrozumiteľný postoj.

    Zdroj: Facebook

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anonymný30.11.23

    Uvedomujeme si dostatočne, že kresťanský nemusí znamenať len katolícky (i keď taká väčšina je), ale aj iný, napríklad evanjelický, kalvínsky, adventistický, letničiarsky, jehovistický?
    Má azda tá politická strana vo svojich záväzných pravidlách odkaz na nasledovanie čohosi z niektorého náboženstva?
    Chápeme, že ak politická strana prejaví príklon k náboženskému odkazu, stále má politickú voľnosť a hocikedy môže inak otočiť svoje kormidlo?
    Aký je dôvod spájať si v myšlienkach politickú stranu s náboženstvom?
    Pamätáme si z minulosti, že politické strany si na čelo vždy dávali silné príťažlivé slová? (Demokracia, národ, ľudový, ...)
    Aký je dôvod myslieť si, že v tomto prípade by to bolo ináč? (.:.)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.