- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. novembra 2023

Na konci cesty

 

Robert Hakala

Všetci raz dôjdeme na koniec cesty. Tej našej pozemskej. Jediná spravodlivosť na svete: aj takto býva pomenovaný koniec cesty každého z nás. Podstatné je to, aký koniec nás čaká.

Náš koniec – zavŕšenie všetkého, čo sme urobili. Dobrého aj zlého. Chceného aj nechceného. Čas účtovania, čas zúčtovania. Všetko nám bude zrátané, všetky skutky, myšlienky a činy sa spočítajú. Bude to vyhodnotenie našej pozemskej rovnice – a my dostaneme spravodlivú odmenu. Jej podoba bude závisieť od toho, či u nás prevážia plusové alebo mínusové body.

Nemusíme mať strach o chybu. Boh je výborný matematik a s presnosťou na jeden jediný skutok nám predloží účet. A odmenu. Alebo trest.

S pribúdajúcimi rokmi možno podvedome cítime, aký bude náš koniec, ako dopadneme. Vyúčtovania sa však bojíme. Nechceme na to myslieť, snažíme sa zabudnúť, učičíkať svedomie. Ale tým klameme len seba... Božie milosrdenstvo je naozaj veľké, ale ani žiaden zlý skutok nezostane bez povšimnutia.

Všetci sme na ceste a blížime sa k bodu, keď už nič nebudeme môcť zmeniť. Preto teraz zmeňme svoj život. Aby sme nestratili nádej.

 

Robert Hakala


::

Z tvorby autora:

Vernosť ako hodnota

Rekviem za Ježiša K.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.