- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. novembra 2023

O čom sa (ne)hovorí

 

ZÁPISNÍK (45/2023)

Verejný, respektíve mediálny priestor je naplnený na prasknutie. Slová, zvuky, obrazy, tvrdenia proti tvrdeniam, plané reči, frázy, floskuly... Vždy sa nájde téma na pretras. Ale o čom sa to vlastne hovorí? Čo nám predkladajú politici, novinári, analytici, komentátori, celebrity?

Hovorí sa zväčša o nepodstatnom, alebo sú podstatné veci stavané do zlého svetla. Pravda bola nahradená klamorečou, prázdnym táraním o tolerancii a ľudských právach, o transparentnosti a boji proti korupcii.

Hmla liberalizmu, v ktorej sme sa ocitli, je horšia ako totalitná tma. Zahmlievanie evanjeliového posolstva vedie ku skaze.

Sem-tam sa objaví správa o náraste počtu psychických porúch, depresií a samovrážd. Občas zaznie čosi o rozvodovosti, potratoch, o deťoch vyrastajúcich v nefunkčnej rodine. Raz za čas sa spomenie vzrastajúca zadlženosť ľudí... Ale akoby sme sa báli dať si to dohromady, pozrieť sa na súvislosti a koreňové príčiny problémov. Bojíme sa povedať nahlas, že rozvod je rozvrat, striedavá starostlivosť deťom ubližuje, rozvrátené rodiny anticipujú rozvrat celej spoločnosti, takzvaná genderová či rodová ideológia by mala byť postavená mimo zákona, život na dlh má zničujúce dôsledky, odvrat od Boha znamená smrť!

K nemnohým osobnostiam, ktoré dnes stoja pevne na strane pravdy, patrí kardinál Robert Sarah – pripomeňme si jeho myšlienky z knihy Pane, zostaň s nami: „Západná civilizácia prežíva smrteľnú krízu... Elity sa starajú iba o to, aby mali luxusnejší život, zatiaľ čo bežní ľudia sú ohlušovaní čoraz vulgárnejšími zábavkami. (...) Západ tragicky smeruje k samovražde. Opúšťa sa a vedie celé ľudstvo do slepej uličky. Nemá už sily, detí, morálku ani nádej. Nádej na prežitie mu dá iba návrat k tomu, ktorý povedal: Ja som Cesta, Pravda a Život (Jn 14, 6).“

Zoberieme si tieto slová k srdcu?

 

Ján Maršálek


::

Recenzia: Pane, zostaň s nami.

::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (44/2023).


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

2 komentáre:

  1. Martin Jančuška15.11.23

    Veľmi dobre ste to vystihli a predostreli ako tému, ktorej by sme sa mali hlbšie venovať. Možno si to mnohí neuvedomujeme, ale čas je veľmi dôležitý faktor v našom živote...
    Nie my si určujeme, čomu sa budeme okrem nutných povinností a práce venovať počas dňa, ale niekto iný sa nám doslova votrel do nášho času, láka nás, zvádza na bludné cesty, okráda nás o minúty, ktoré by sme mali venovať veciam, ktoré by nás viedli k skutočnému šťastiu. Cez televíziu, internet a v posledné roky aj cez mobily si nás zotročil, urobil závislými. Zapojil do tejto špinavej hry celú plejádu psychológov, ktorí cez pofidérne zábavné programy nás nielenže ohlupujú, ale aj paralyzujú.
    Mali by sme udrieť na zvon a volať DOSŤ!
    Ja viem, tým, že budeme len ukazovať na škodlivosť zla, hodne nezmeníme. Musíme nájsť rozumné riešenie a ponúknuť človeku inú náhradu za takýto štýl života, do ktorého sa rúti nielen naša spoločnosť, ale celá Európa. A pritom musíme počítať s tým, že Pravda bude ťahať za kratší koniec.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za výstižný komentár.

      Digitálna technika s nepretržitým pripojením k internetu je naozaj veľkým žrútom času. A hlavne, vplýva na psychiku, môže vyvolať závislosť, odťahuje človeka od reality, od objektívnych starostí a radostí života. Podľa niektorých znalcov – neurológov vyvoláva dokonca degeneráciu mozgu...

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.