- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. novembra 2023

V paralelnom svete

 

ZÁPISNÍK (46/2023)

Sťažnosti a náreky, spojené s výsledkom volieb a povolebnou situáciou, nemajú konca. Takmer všetky masmédiá – takzvané verejnoprávne nevynímajúc – sú rovnako zamerané: okato jednostranne sa stavajú proti novej vláde, zloženej zo strán Smer-SSD, Hlas-SD a SNS.

Denník Sme (vo víkendovom vydaní 16.–19. novembra 2023) publikoval článok Evy Borušovičovej s názvom Kto tu hrá kráľa. Autorka sa v ňom vyznáva zo svojich pocitov a frustrácií, z nespokojnosti nad stavom vecí verejných. Píše, že nie je ľahké „byť obyvateľom tejto krajiny“, ba „je to pekelne náročné na nervy“. Vraj sa dozvedá o „hanebných skutkoch novej vlády“. Je pobúrená a hanbí sa za jej členov, osobitne za ministerku kultúry. Píše dokonca o hrozbe totality...

Nuž, takéto reči by sa dali ako-tak pochopiť a prijať, ak by sme mali v minulom volebnom období skúsenosť s príkladnou, odborne zdatnou a morálne bezúhonnou vládnou zostavou, ale to sa nestalo! Je preto falošné a scestné apriórne odmietať tých, ktorí ešte len začínajú pôsobiť vo funkciách, a pritom ticho obchádzať, respektíve prehliadať hrubé chyby, zlyhania a nezákonné praktiky predchádzajúcej vládnej garnitúry.

Autorka sa odvoláva na Ústavu Slovenskej republiky, ktorá zaručuje okrem iného slobodu svedomia. Áno, máme vcelku dobrú ústavu. Ale k jej znevažovaniu a porušovaniu dochádzalo v najväčšej miere práve v uplynulých troch či štyroch rokoch, počas vlády samozvaných demokratov, odborníkov a bojovníkov proti mafii. Ozvala sa vtedy pani Borušovičová? Hanbila sa vtedy za nekultúrnych, amorálnych, samoľúbych ministrov a premiérov? Protestovala? Písala články do novín, keď boli napríklad vyhlášky hlavného hygienika stavané nad zákony, alebo keď vláda bez parlamentnej dôvery v rozpore s ústavou rozhodovala o vážnych otázkach vnútornej a vonkajšej bezpečnosti štátu?

Ukazuje sa, že existuje skupina ľudí, ktorí síce žijú na Slovensku, ale mentálne sú ukotvení niekde inde, vo virtuálnej realite, v akomsi inom štáte, ktorý nazývajú „táto krajina“. To oni sú tragikomickými postavami – hrajú sa na kráľov, chcú rozhodovať, diktovať, riadiť, ale Slovensku a Slovákom nerozumejú, alebo – a to je pravdepodobnejšie – nechcú rozumieť.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (45/2023).


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný21.11.23

    Niektorí nemajú problém kritizovať u iných to, čo oni sami robili alebo aj robia iným. Majú iný meter pre seba a iný pre iných, myslia na svoje výhody a preto nemajú problém ponižovať a šikanovať tých, ktorí sa usilujú o rovnakú mieru pre všetkých. Súvisí to s nedostatkom vzdelania, kultúry, inteligencie, viery... Nech sa nám darí prejavovať lásku a dobro ku všetkým aj k tým, ktorí nám neprajú Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.