- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. decembra 2023

Spomienka

 

Ján Grešák

Nespala. Na tiché otvorenie dverí sa prudko posadila, zhrbená, s prepadnutými očami, so sivou štetkou vlasov na hlave. Zažmurkala do svetielok, ktoré sestrička zažala na stromčeku v jej izbe. Ligotavé iskierky sa rozlievali po strieborných vodopádoch pozlátkovej výzdoby. Keď si oči zvykli na tú hru svetiel, obrátila sa k prichádzajúcej.

– Sestrička…

– Nespali ste? Myslím si, keď nemôžete spať, posedím tu s vami. Mám službu. Prečkáme spoločne Nový rok, nech nie ste aspoň teraz sama. Len, prosím vás, už neplačte!

– Už nebudem. Nie. Najmä dnes nie. Nehnevajte sa na mňa. Veď už ani sĺz nemám. Už to prešlo. Len som si trochu zaspomínala. Videla som sa doma, v kruhu svojich detí a vnukov. Všetkých. V tento čas sme vždy bývali vedno... Spolu s mojím nebohým sme sa veľmi starali o svojich vnukov. Spolu sme ich pestovali na kolenách, česali im vlasy, kŕmili sme ich a vartovali, učili ich modliť sa a spievať, dávali sme im nežné mená. Ako oko v hlave chránili sme ich pred každým, aj tým najmenším nebezpečenstvom. Venovali sme im všetku svoju lásku a mali sme ich ešte radšej ako vlastné deti.

A roky utekali. Obaja sme zostarli a vnuci sa začali ženiť. Bolo to v našej dedine. Ženil sa jeden z vnukov. Práve v podvečer mojich narodenín. Už som nevládala ísť na svadbu. Ale zato som sa doma sviatočne obliekla, sadla si a čakala. Ale ani pred sobášom, ani po sobáši sa nik neukázal. Vnuk neprišiel povedať – stará mama, ďakujem ti za všetko. Prišiel som sa ti ukázať, aký som vyparádený. Toto je moja žena, podívaj sa, aká je pekná. Požehnaj nás, stará mama! Nik neprišiel. Ani o deň, o dva, ani o týždeň.

Len som chodila od dverí k dverám tackavým krokom a počúvala každé auto, ktoré prebehlo popod okná, či sa nezastaví, či z neho ten očakávaný a milovaný nevystúpi, nevybehne v radosti hore schodmi. Ale neprišiel. A mne sa liali slzy z očí a srdce sa mi zvieralo od žiaľu… Verte mi, nehnevám sa na nich, na žiadneho. Len tu, tuto… – trasľavou rukou sa priblížila k hrudi – tu ma bolí…

Plecia sa jej roztriasli, hlavu zaborila do vankúša a tak aj zaspala. Zrazu to bolo ako kedysi. Žiaril vysvietený stromček, opäť boli všetci spolu, všetkým žiarili oči radosťou a láskou. Starým rodičom, deťom i vnúčatám. Opäť ich pestovala na kolenách, hladila im tvár. Usmievala sa a spala. A nezobudila sa ani vtedy, keď vežové hodiny z blízkeho kostola odbíjali polnoc a na rozhraní rokov bili písmeno po písmene: Šťastlivý nový rok!

 

Ján Grešák


::

Z tvorby autora: Spomienka na Vianoce.

2 komentáre:

  1. Kedysi som nerozumel vianočným slzám starých ľudí. S pribúdajúcimi rokmi začínam rozumieť...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný27.12.23

    Teší ma, že sa takáto silná humoristická a najmä kresťanská osobnosť sa stáva pravidelným prispievateľom do Humorikonu a Priestornetu. Cítim, že autorsky pribúdame, síce pomaly, ale predsa. K emotívnemu príspevku jeho autorovi blahoželám! milan

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.