- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19. januára 2024

Vianoce kedysi

 

Ilustračná snímka: Ján Grešák

Zima, mráz, záľaha snehu, ale aj čistotou voňajúci príbytok a vôňa čečiny. Ráno bolo vidieť po izbe poletovať drobné iskričky snehu, ktoré nafúkal vietor cez nedotesnené obloky. Na Štedrý deň, ktorý mal pomenovanie Vilija, zavládol v každej chalupe pokoj. 

Po jedličku-polazničku chodievali do hory včasráno – buď gazdiná, syn, alebo najstaršia dcéra. Vyhliadnutú ju mávali už dávnejšie, a zrána odchádzali po ňu naisto. Podvečer ju spoločne zdobila celá rodina. Visela na klinci nad stolom, alebo stála na drevenom klátiku v rohu izby. Najväčšiu radosť sme ako deti mávali z tej ozdôbky, ktorú sme si sami zo slamy alebo papiera nedočkavo vyhotovili už niekoľko dní, ba i týždňov pred Vianocami. Jabĺčka, oriešky a iné dobroty, ktoré sme po celý rok nemali v ústach, odrazu sa objavili na stromčeku alebo pod ním. Aj skromné darčeky – papuče, šál, čiapka, knižka – veci, ktorými sme nechceli dokázať nič iné, len urobiť radosť z obdarovania, pretože naše Vianoce nikdy neboli o daroch. Boli o čase radosti, veselosti, boli o tom, že v Betleheme sa narodilo Dieťa na slame a na sene.

Trvalé stopy do hlbín duše mi natrvalo vryl Štedrý večer, zakončený polnočnou omšou. Do kostola v strede dediny sme putovali zasneženými horami niekoľko hodín, boriac sa snehom po pás. Nebo bývalo jasné, modravé; na jeho chvoste sedávali hviezdy a studeno sa jagali. A toľko bieloby vôkol, kam len oko dohliadlo! Zem pod bielunkou snehovou perinou so striebristými hviezdičkami, stromy nabielo vyvatované. Ešte aj dych, čo z úst sa kúdolil, bol celkom biely a srieň na maminom tmavom vlniaku bol ako jemná biela čipka. Keď nás uprostred hôr vyobracala fujavica, ledva sme vedeli nájsť cestu do závetria medzi husté smriečky. Akokoľvek unavení a vyzimení sme do kostola vošli, pod sprchou vianočných piesní „Tichá noc, svätá noc“, „Narodil sa Kristus Pán“, „Búvaj dieťa krásne“... sme zaraz pookriali. Cestou z polnočnej beláskavý svit hviezd pomaly bledol, až sa s mihotavým úsmevom – akoby na rozlúčku – hviezdy postupne strácali. Z nebeskej klenby ich vytieral belavý profil rána, čo sa predieralo dolinami k najvyšším štítom hôr a odcláňalo chalúpky učupené pod nimi. Z ranného oparu sa vykľuvali ako bielohlavé kuriatka zo škrupiny nového dňa.

Vari najkrajším zvykom bolo koledovanie polazňov-betlehemcov. Betlehemci predstavovali pastierov, ktorí chodili od Božieho narodenia do Troch kráľov po chalupách, aby zvestovali radostnú novinu – narodenie Ježiša. Boli to mládenci v rázovitom oblečení, často maskovaní, s vysokými papierovými čiapkami valcovitého tvaru na hlavách. Čiapky mali pestrofarebne zdobené hviezdicami, krížikmi, zvončekmi. V rukách držali vyrezávané drevené palice s pripevnenými zvoncami. Údermi palíc o podlahu zvonili do rytmu, spievali a vinšovali.

Chodievali v skupinkách a najviac sme sa báli postavy baču, ktorý sa oblečením odlišoval od ostatných. Mal na sebe kožuch z ovčej vlny, na hlave baranicu a v hrsti zvieral veľkú bakuľu. Často nosieval aj zvonec, aby cenganím upozornil, že betlehemci prichádzajú. Okamžite sme pozaliezali do kútov izieb a so zatajeným dychom sledovali tento nevšedný zážitok. Betlehemci spievali prekrásne koledy a vinše a zároveň predviedli úchvatné divadielko. Jeden z betlehemcov nosieval so sebou drevené jasličky – betlehem – symbolizujúce príchod malého Ježiša na svet.

Gazda s gazdinou dali pár korún či halierov malému Ježiškovi na oferu. Betlehemci odchádzali ďakujúc a spievajúc:

Ďakujeme vám za vaše dary,
čo ste nám vy dnes obetovali.
Nech vám to zaplatí sám Pán Boh z neba,
kedy vám bude najpilnej treba.

Dnes už odišli do nenávratna všetky zvyky a obyčaje – vzácne dedičstvo po našich predkoch. Vychádzali zo srdca prostého slovenského človeka, ktorý si uprostred svojho ťažkého životného údelu vedel nájsť chvíľu čistej radosti...

 

Ján Grešák

(Ilustračná fotografia: autor)


::

Prečítajte si: Verše.


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

1 komentár:

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.