- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. júna 2024

Preč z Babylonu!

 

Ilustrácia: Andrej Mišanek

Babylon sa stal symbolom veľkosti, bohatstva, ľudskej snaživosti, ale aj pýchy a zmätku, symbolom svojvôle, povýšenectva a následného popletenia jazykov. Ako hovorí Biblia, Babylončania chceli postaviť vežu, ktorej vrchol by siahal až do neba, mal to byť pomník ich slávy a neporaziteľnosti, ale Boh ich rozohnal, zmiatol ich reč a stavbu nedokončili (porov. Gn 11, 1–9).

Staroveký Babylon patrí minulosti, no jeho tieň akoby padal aj na súčasnosť – máme tu ozajstný babylon takmer vo všetkom: neporiadok vo vzťahoch, chaos v myslení, zmätok v hierarchii hodnôt, informačnú hmlu a klamoreč, ktorá nás odvádza od porozumenia a dohody.


Preto je aktuálne heslo: Preč z Babylonu! Preč zo sveta hluku, neresti, klamu a neporiadku! Nanajvýš aktuálne je hľadanie iného usporiadania spoločnosti, v ktorom bude kladený dôraz na prirodzené (nie umelo vytvorené) práva a povinnosti človeka, na pravú slobodu spojenú so zodpovednosťou, na stáročiami overené a osvedčené hodnoty viery, úcty a mravnosti.

Predovšetkým sa treba vrátiť k Bohu, lebo dobro nemožno dosiahnuť bez rešpektovania Desatora. Bezbožný svet sa stáva svetom svojvôle, vzbury a anarchie, čo vidíme už dnes. Je to predsa zrejmé: len pravda nás oslobodí.

 

Ján Maršálek


::

Odporúčané:

Divná demokracia

Prijmeme pravdu?

Politika a deformovanie jazyka


::

Prosíme, podporte naše úsilie – komentujte, vyjadrite svoj názor na publikovaný článok... a odoberajte náš vestník (podrobnejšie informácie).

2 komentáre:

  1. Anonymný14.6.24

    Som skeptický ohľadne toho, že sa ľudia nejako spamätajú. Asi naša pýcha je veľká a tak návrat k zdravému usporiadaniu sveta a návrat k hodnotám, ktoré by umožňovali fungovanie normálneho prirodzeného sveta je asi nemožný. Pravdepodobne príde k veľkej tragédií, ktorú svojím hriešnym konaním ľudia pripravujú. Aj Cirkev namiesto toho aby viedla ľudí k Bohu, ku Kristovi, sa dala plne do služby budovania chorého sveta a tak sa priradila svojou praxou k rozkladu hodnôt na ktorých by mohol svet, človek i spoločenstvá pevne stáť a budovať svoju existenciu. S vďakou, úctou a pozdravom Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako to pôsobivo vyjadril filozof Max Picard, celý svet je dnes na úteku pred Bohom. Je to útek úbohý, márny a tragický. Veď pred Bohom sa ujsť nedá. Kamkoľvek utekáme, On všade je, ba čím viac sa kopia nejasnosti, pochybnosti, protirečenia a stratégie úteku, tým je Boh zjavnejší, pretože je skutočný a všetko mu patrí – dokonca i ten útek... A v tom je, paradoxne, naša nádej.

      http://www.priestornet.com/2024/02/na-uteku-pred-bohom.html

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.