- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. mája 2010

Majú blogy budúcnosť?

(Hosťovský priestor)

Žijeme vo svete, kde vládnu stránky pokecov, videí na YouTube a iných fenoménov, ako trebárs Facebook. Môžu blogy obstáť v tejto tvrdej konkurencii? A kde budú o 510 rokov?

Moje meno je Martin Mikláš a na internete sedím už od roku 1993. Za ten čas som videl príchod a odchod mnohých fenoménov.
V roku 1997 prišli web logy alebo webové denníčky. Termín blog bol vytvorený len v roku 1999. Tí, čo ma poznajú, vedia, že som dosť konzervatívny a pred tým, než nastúpim do vlaku akéhokoľvek nového fenoménu, uplynie nejaká doba.
Blogy ma ako chlapa nikdy neoslovovali. Vždy som si myslel, že písať si denníčky o tom, čo robím, je pre dievčatá. Vlastne si to myslím dodnes. Zvrat v mojom postoji k blogom prišiel v roku 2007, keď som jeden svoj projekt potreboval umiestniť na internet. Rád si naštudujem rôzne možnosti a zisťujem, ako podobný projekt uskutočnil niekto iný predo mnou. Pretože mi z toho celého študovania vyplynulo, že na predvedenie projektu bude najefektívnejšie využiť blog, povedal som si, že to skúsim.
Išlo o komerčný projekt, ktorý som nechcel uložiť na žiaden cudzí server, a tak som potreboval zistiť, ako taký blog sfunkčním, vrátane nejakých marketingových tipov a rád. Viete, koľko som takých návodov pre začiatočníkov našiel na Slovensku a v ČR? Nula. Nič. Prázdno.
Existujú stránky programátorov, ktorí vám ukážu, ako ten-ktorý problém prekonať, avšak sústredia sa viac-menej na profesionálov, čo mi bolo v tom čase cudzie. Ďalej sú tu nadšenci - blogeri, ktorí vám síce ukážu, ako rozbehnúť blog, avšak o modernom (internetovom) marketingu ešte nič nepočuli.
Prišlo preto na rad niečo úplne iné, než som mal v pláne: v roku 2009 som rozbehol unikátny slovenský blog, na ktorom píšem o tom ako blogovať, alebo tvorím videá, napr. toto: Čo je na blogoch zaujímavé?

Stihol som už aj vydať prvý návod, v ktorom je ukázané, ako si vytvoriť vlastný blog na vlastnej adrese, úplne od nuly. Tento návod je zadarmo dostupný pre každého, kto má záujem stať sa odberateľom môjho e-mailového spravodajcu. Spravodajca to nie je hocijaký. Bude obsahovať užitočné marketingové tipy, neobjavujúce sa na stránke.

Čo sa teda bude s blogmi diať?
V súčasnej dobe je to jediný fenomén, ktorý nestráca na popularite. Sociálne siete (pokec, lidé alebo Facebook) vidím ako chvíľkové záležitosti, ktoré sa snažia priniesť na trh niečo nové. Ak Vás zaujímajú podrobnosti, prečítajte si môj príspevok s názvom Prečo končí Facebook?

Výhodou blogovania podľa môjho návodu je to, že máte všetko "pod svojimi krídlami", na svojom "piesočku" a o všetkom môžete rozhodovať sami. To je napríklad nemožné na blogoch spadajúcich pod nejaké noviny alebo pod iný celok. Keď sa majiteľom nebude páčiť, že píšete o politike alebo o svojej obľúbenej kapele, tak váš blog jednoducho zrušia a vymažú.
To spravil napríklad Google s hudobnými blogmi na začiatku roka. Jednoducho ich bez varovania vymazal. A to ani nemusíme chodiť do zahraničia. I na slovenských portáloch nájdete vyjadrenia ľudí, ktorým boli blogy zmazané. Nezapadáte do profilu majiteľov? Preč s vami!
Jediná cesta, ako sa tomu vyhnúť, je naučiť sa spravovať si vlastný blog. Za akýmkoľvek moderným blogom stojí systém na správu obsahu (takzvaný CMS). CMS je moderný spôsob správy web stránok. S vedomosťami, ktoré získate vďaka blogom, spravíte potom akúkoľvek stránku.
Pretože očakávam, že internet tu bude aj naďalej, bude tu musieť byť aj nejaký obsah. Práve vďaka blogovacím systémom bude obsah čím ďalej tým častejšie tvorený dynamickými blogmi namiesto klasických starých statických stránok, kde nie je možnosť komunikovať s návštevníkmi.

Možno už blogujete a ani o tom neviete
Okrem toho, že počet členov Facebooku je stagnujúci, si treba uvedomiť, že na ňom tí súčasní trávia stále viac časových periód. Stránky, kde sa dá zanechať krátka správa o tom, čo práve robím alebo čo ma zaujalo, sa nazývajú mikroBLOGovacie služby. A sme opäť pri blogoch... Používate Facebook a zanechávate tam krátke zamyslenia? Už ste vlastne bloger. Taký "mikro", ale bloger.
"90 % vecí sa deje kvôli hypotéke"  poznamenal ktosi... Poďme sa teda pozrieť na finančný prínos blogov a mikroblogov.
Niektoré firmy nahradili reportingy, ktoré boli v minulosti zasielané e-mailami, práve blogmi. Je to efektívnejšie. Vedenie firmy si môže totiž prečítať, kedy sa im zachce, o dianí v ich pobočke na Kanárskych ostrovoch. Podobne firmy podnikajúce aj cez internet tvoria blogy, kde informujú pútavým spôsobom o dianí v ich firme.
Mikroblogy tiež zobrazujú reklamy a sú preto veľmi dobrým marketingovým nástrojom. To, že niečo dosiahlo svoj vrchol a je na úpadku (myslím na Facebook), neznamená, že to nemáte používať. Dôvod je veľmi jednoduchý: Nič lepšie zatiaľ nie je!

Budúcnosť
Či už sú to mikroblogy alebo blogy "veľké", majú budúcnosť a svoje miesto na každej internetovej prezentácii a v každom marketingovom pláne budúcnosti. Nie je to len "módny výstrelok" dneška, na ktorý si zajtra nikto nespomenie. Vďaka tomu, že blogy nemusia byť už len textové, vytvoríte s blogovacím systémom akúkoľvek dynamickú stránku. A to je na tom to najkrajšie.
Kde je váš blog? Želám veľa blogovacieho zdaru!

Autorom tohto hosťovského príspevku je Martin Mikláš  zakladateľ stránky rozhladna.sk, ktorá sa venuje blogom a blogovaniu. Ak máte záujem stať sa súčasťou tejto novovznikajúcej komunity, príďte sa pozrieť a načerpať alebo rozdať inšpiráciu.

2 komentáre:

  1. Ďakujem, že som dostal možnosť uverejniť môj príspevok na tomto blogu. Je to pre mňa cťou.

    Rád zodpovedám otázky, ktoré sa tu objavia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný3.5.10

    S obsahom článku v podstate súhlasím... ale čo sa týka spomínaného zmazania hudobných blogov, predpokladám, že to malo súvis s porušovaním autorských práv zo strany dotyčných blogerov.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.