- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. septembra 2010

Rozhovor 2+2: odpovedá Ružena Šípková

Poetka Ružena Šípková (1977) píše zväčša o bežných veciach či zážitkoch, ale pod povrchom jej básnických textov možno nájsť hlbiny ľudskej duše... Vydala dosiaľ dve zbierky básní: Popoluška a Nemám nič proti realite. Publikuje aj v zborníkoch a časopisecky (Kultúra, Slovenské pohľady). Úspešne sa zúčastnila viacerých literárnych súťaží.

JM: Vaše básne majú silný existenciálny rozmer. Človek sa v prúde života niekedy cíti dobre, ale občas sa v ňom topí a stráca... Aký význam má poézia vo svete plnom zmien a zvratov?
R. Šípková: Myslím si, že poézia má moc priniesť do života ľudí trochu pokoja aj trochu nepokoja. Závisí to od toho, aká tá poézia je, o čom je a akú má čitateľ momentálne náladu. Podľa mňa je úžasné, ak sa človek vo svete plnom zmien a zvratov dokáže na chvíľu zastaviť a zahĺbiť do seba, či už ako básnik, alebo ako čitateľ. Poézia je možno malý, ale stále zelený ostrov na mori sveta.

JM: Čo vás inšpiruje? Kde čerpáte tvorivú energiu? Na čom teraz pracujete?
R. Šípková: Inšpirujú ma rôzne, často pre väčšinu ľudí banálne zážitky, ako aj moje psychické stavy (ktoré tiež môžu mnohí ľudia považovať za banálne). Často píšem o tom, čo pre mňa nie je práve príjemné, aby som to "dostala zo seba".
Tvorivú energiu čerpám celkom mimovoľne – pri práci v domácnosti, pri rozhovoroch s rodičmi a priateľmi, pri čítaní poézie a prózy iných autorov atď. Podľa mňa sú v živote i v tvorbe potrebné rozmanité podnety.
Momentálne dávame s mojou vydavateľkou dohromady básne, z ktorých by mala vzniknúť moja tretia básnická zbierka. Tento školský rok bude pre mňa náročný, lebo ma čakajú bakalárske štátnice. Pevne však dúfam, že to zvládnem.

JM: Ďakujem za rozhovor a želám všetko dobré.

Na stránke Literárne pohladenia nájdete recenziu debutovej básnickej zbierky Ruženy Šípkovej.

3 komentáre:

  1. Poznám básnika, ktorý má svojho vydavateľa, teraz som sa dočítal, že poetka má svoju vydavateľku... Aj v tom je kus nevšednej poézie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Šťastný básnik, ktorý má svojho vydavateľa. Ešte šťastnejší je ten, ktorý má aj svojho čitateľa!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.