- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

26. februára 2011

Zrkadlo týždňa - 8/2011

Ľud si žiada chlieb a hry

Možno už v blízkej budúcnosti zažijeme rozdávanie múky chudobným i zrušenie takzvaných koncesionárskych poplatkov za rozhlas a televíziu... Terajšia situácia stále viac pripomína obdobie zániku Rímskej ríše, ale aj zábavychtivosť pasažierov na potápajúcom sa Titaniku.

Chlieb a hry ako symbol, ako spôsob života. Povrchnosť a relativizovanie hodnôt. Vyprázdňujúce sa kostoly a preplnené obchodné centrá - kultové miesta konzumu. (Kam všetci tí ľudia chodili za socializmu?)

Umelecky výstižným obrazom konzumnej mentality dneška je novela Petra Kubicu Supermarket svätej Hildy (Bratislava, Vydavateľstvo SSS 2004). Predstavuje supermarket ako chrám zlatého teľaťa, ako peklo duše, ako miesto falošných sľubov a ilúzií... Uvádzam kratučký úryvok:

"Bezohľadnosť ľudí k iným ľuďom sa znásobuje ľahostajnosťou k sebe samému. Človek dvadsiateho prvého storočia sa správa bezhlavo promiskuitne. Infikuje sa, infikuje druhých a vôbec sa nezamýšľa nad zmyslom života."
(Peter Kubica v novele Supermarket svätej Hildy)

Súvisiaci príspevok: Rozhovor 2+2: Peter Kubica

2 komentáre:

  1. S najväčšou pravdepodobnosťou mám prehnané predstavy, ale to rozdávanie chleba a múky sociálne slabším a chudobným nevnímam ako prejav sociálnej stránky našej vlády. Mám z toho pocit, že sa tak deje pod vplyvom ,,krvavých" udalostí v moslimskej časti sveta, kde bieda a chudoba dospeli do štádia vzbury. Že je v tom náznak strachu, aby aj u nás (pod vplyvom neustáleho uťahovania opaskov na strane ľudí v ostrom protiklade so štedrým braním si zo štátneho vyvolenými) nedošlo k potenciálnej vzbure chudobných. Aj keď je to značne nepravdepodobné,lebo Slováci sú mierny národ, aspoň sa ale zabijú dve muchy jednou ranou: ukáže sa na ,,sociálne cítenie vlády" a umlčia sa skupiny, kde by eventuálne mohla nespokojnosť hroziť (naši nevyspytateľní tmavší spoluobčania, ktorých množstvo vôbec nie je zanedbateľné...).
    Nie som príliš optimistická, čo sa týka zmeny konzumného spôsobu života. V tomto musí začať každý sám od seba.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.