- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29. novembra 2011

Zrkadlo týždňa - 48/2011

Chlieb a hry

Zo spomienok poslanca Federálneho zhromaždenia ČSFR:
"Slovensko sa po roku 1989 začalo národne prebúdzať. Na čelo pronárodných síl sa predral schopný, autoritatívny, rázny, energický politik Vladimír Mečiar. Pri rokovaniach s českými politikmi rozpačito či bojazlivo nekoktal, neustupoval, ale rázne a jasne argumentoval, logicky, presvedčivo zdôvodňoval slovenské požiadavky... Mečiarovo neskoršie vládnutie v samostatnom Slovensku je už iná kapitola."
(Ján Smolec, In: Slovenské národné noviny č. 47/2011)

Paradoxne, dnes na Slovensku vládnu (zväčša) tí, ktorí našu štátnu samostatnosť odmietali. Ale bez ohľadu na to - do popredia sa dostávajú ľudia bez chrbtovej kosti. A tak stále a dokola počúvame o porušovaní dohôd, o podvodoch a obohacovaní sa, o odpočúvaní a intrigách...
Spoločnosť bez Boha sa prepadáva do chaosu. Loď sa potápa, no mnohí cestujúci to ani netušia. Majú iné starosti a iné potreby, žiadajú si chlieb a hry.

V rámci hľadania súvislostí pripájam ešte dva citáty z aktuálneho čísla časopisu Impulz (3/2011):

"V krajinách západnej Európy, ktoré predstavovali pokojný, takmer ideálny svet, sa strácajú pre ľudí staré ekonomické, sociálne a v posledných rokoch i bezpečnostné istoty. Cirkev tam často stráca vplyv a postavenie v spoločnosti. Mnohí západní politici otvorene vyhlasujú, že mnohoročný pokus o multikulturalizmus v ich krajinách zlyhal." (František Mikloško v článku Symboly ako obraz doby a znaky čias)

"Bedákame nad diskrimináciou homosexuálov, znevýhodnením imigrantov, ktorí zdvihli kotvy a svojich menej nadaných blížnych nechali v oveľa horších podmienkach, ako sú tie, pre ktoré ich ľutujeme. Ako budeme reagovať, keď tieto pseudoproblémy leptajúce spoločnosť nahradia skutočné problémy zo skutočnej krízy?" (Pavol Minárik v článku Kto môže za krízu?)

2 komentáre:

  1. Ak by sme Slovensko posudzovali podľa Mečiara, Dzurindu, či Radičovaj a Sulíka (a kohokoľvek iného vrátane Slotu a Bugára), nutne by sme zanedbali súvislosti. Preto je k pokroku žiaduca analýza bez emócií a osobných sympatií, či antipatií.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "Analýza bez emócií..." - súhlasím, ale súčasťou tej analýzy by mali byť aj politici, či chceme alebo nie, ovplyvnili a ovplyvňujú život spoločnosti, a to nielen u nás.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.