- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. marca 2013

Čítam, čítaš, čítame (8)


Anketa o knihách a čítaní
Odpovedá Lýdia Šimková:
:: Ako vnímate problematiku literatúry a jej spoločenskej percepcie?
Problematiku literatúry vnímam podobne ako aj iné kultúrne zložky, či je to výtvarné umenie, hudba, tanec, herectvo a iné druhy umenia. V minulosti tvorilo menej ľudí. Bolo menej odvážnych autorov, spisovateľov a odhodlaných autorov s výdržou tvoriť. Len málo bolo amatérskych, jednoduchých autorov, ktorí vydržali a tvorili, hoci nemali takú možnosť zviditeľnenia ako študovanejší umelci a tí preferovaní. Písala prevažne inteligencia. Kritika bola voči nim tvrdšia. A práve veľakrát skrz amatérov vznikali nové smery (napr. to vidíme pri naivnom výtvarnom  umení – insite). Presne takto to vnímam aj v literatúre.

Podľa mňa je dobré, že ľudia uvažujú a chcú tvoriť. Svoje myšlienky a pocity dávajú na papier. Vytvárajú rôzne blogy, na ktorých uverejňujú svoju tvorbu. Zúčastňujú sa literárnych súťaži, navštevujú kluby. No iní tvoria v ústraní. V tvorbe sa často odzrkadľuje súčasnosť, uvedomovanie si súčasnosti a samých seba. Ako pozitívum hodnotím množstvo autorov rôzneho veku a postavenia, množstvo výpovedí o tom, čo vidia, cítia, prežívajú. Predsa o tom istom písali aj autori z minulých storočí a dnes sú obľúbení, veľakrát citovaní. Sú našimi priekopníkmi v literatúre, gramatike, tvorili  našu kultúru.
Dnes hovoríme o zrýchlenej dobe, a tak sa nám všetko javí, akoby bolo toho veľa. Každý človek si môže nájsť to, čo ho zaujíma, čo chce vedieť a čítať. Všímam si, že ľudia vyhľadávajú všetko nové, iné, nie veľmi klasiku, ale čítajú a zaujímajú sa o literatúru. Chcú nové smery, nové zážitky, nové dianie. Nie každý sa tomuto tempu vie prispôsobiť a nie každý si vie vyhľadávať tie správne informácie. Nemám pocit, že sa menej číta ako v minulosti, je len viac literatúry v jednotlivých žánroch a plus nové žánre, ktoré tu neboli v takom veľkom zastúpení.
Mínus vidím v tom, že nikto neučí a neprednáša verejnosti odbornú stránku literatúry, odborné tvorivé písanie, vnímanie literatúry a tvorby ako takej. Ani odborníci a uznávaní literáti sa nevenujú začínajúcim, mladým a amatérskym tvorcom, čo je na škodu veci. Potom sa aj literatúra pohybuje v určitom chaose a neusmerňovaní. Môže to potom vyzerať, že veľa ľudí píše a málo ľudí číta. Je veľká ponuka, dostupnosť literatúry, ale málo sa jej venujú práve profesionálni literáti. Práve profesionálom a odborníkom v literatúre má v prvom rade záležať na kvalite literatúry a majú ju usmerňovať.
Slovenskí renomovaní spisovatelia ako odborníci málo rozoberajú literatúru svojich kolegov, najmä slovenskú literatúru. To by mala byť tiež ich parketa. V neposlednom rade vzťah k literatúre a jazyku začína v rodine pri rozprávkových knižkách a pokračuje v kvalitnom prístupe pedagógov jazyka a literatúry a výučbe na školách. Učme sa čítať a vnímať literatúru a materinský jazyk vzájomne a za pomoci odborníkov.
:: Čo pozoruhodné ste čítali, čítate, prípadne chcete čítať?
Čo pozoruhodné som čítala alebo čítam. Momentálne je to Etikoterapia od Ctibora Bezděka. Pre mňa je to autor, ktorí sa tak často necituje, ale jeho knihy majú veľkú múdrosť.
Ja neviem čítať stále jeden žáner. Mením žánre aj autorov. Veľmi ma zaujala Legenda o lietajúcom Cypriánovi. Bola som z tej knihy nadšená, no keď som s viacerými ľuďmi o nej diskutovala, nemala som pocit, že by ju obdivovali tak ako ja, dokonca som mala pocit, že obsah veľmi nepochopili.
:: Ktoré knihy vás zaujali?
Etikoterapia – Ctibor Bezděk
Legenda o lietajúcom Cypriánovi – Mariana Čengel Solčanská
Secret – Rhonda Byrne
Miluj svoj život – L. Hayová
Divotvorný lekár z Rudna – Zlata Dônčová
Zelinár – Juraj Fándly
Sedem zásad pre správny rodinný život - Stephen R. Covey
A rad iných kníh a autorov.
:: Máte svojich obľúbených autorov?
Mám zaručených autorov, ktorých si pamätám a budem pamätať. Ich štýl, múdrosť a výpovedná hodnota si ma získali. Rozumiem tomu, čo píšu a dokážem sa tým stotožniť. Prečítam si rada aj iných a  nových autorov.
::
Autorkou odpovedí je Lýdia Šimková.
::
Predchádzajúca časť ankety: Čítam, čítaš, čítame (7).

2 komentáre:

  1. Odpoveď na prvú otázku je zaujímavá a podnetná. Zdá sa, že literatúra napriek všetkým vzdychom zovšednela. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anketa odkrýva rôznosť názorov a skúseností.
      Záleží zjavne na uhle pohľadu, na tom, čo považujeme za hodnotnú literatúru...

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.