- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. júla 2013

Hra na mŕtveho chrobáka

(Úvaha Vlada Gregora)
Vlado Gregor
Stretávame sa často aj my kresťania s grobianmi a nevzdelancami, alebo s názormi a teóriami podobného druhu. Nebrániť sa voči takým ľuďom a proti produkcii niekedy až obludných bludov nie je pokora, ale alibizmus, je to tá vlažnosť, pre ktorú aj nás Boh „vypľúva z úst“.
Hovorí sa, že kto sa hnevá, nemá pravdu, aj keď má pravdu. Je to tak, a nekontrolovaný hnev a osobné urážky narobia škody, ktoré sa často nedajú odstrániť a zabudnúť. Ale to neznačí, že sa máme hrať na mŕtveho chrobáka a báť sa vyjadriť svoj názor.

Ak také niečo praktizujeme, nenasledujeme Krista, ale spadáme pod jeho výstrahu, že kto ho zaprie pred ľuďmi, toho aj on zaprie pred svojím Otcom. Ako ale vyznávať Krista v posmeškárskom a občas až násilníckom prostredí?
Formy môžu byť rozličné, ale v každom prípade treba komunikovať a vždy platí staré a ešte predkresťanské pravidlo o tom, nech je vypočutá aj druhá strana. Et audiatur altera pars... Ak aj tá druhá strana zavádza, klame a hovorí polopravdy, ak ju podporujú ľudia so zlými a rozbíjačskými úmyslami voči nám samotným, treba sa aspoň pokúsiť dať to najavo a či po staršom „uviesť to v známosť“.
My teraz vo veľkom oslavujeme svätého Cyrila a Metoda. Môžeme mať svoj názor na politické a mocenské hry vtedajších čias, môžeme obdivovať viac latinskú, alebo viac byzantskú kultúru. Ale uvedomme si, že títo naši svätci boli vtedy v centre diania, hádali sa s mocnými, nechali sa väzniť, vykupovali otrokov a boli nezištní a nekarieristickí.
Mnoho bolo takých – nielen kňazov, ale aj takzvaných obyčajných veriacich – aj za národného obrodenia, aj za prvej Československej republiky, aj za ťažkých a zlých čias druhej svetovej vojny. My ich nielen nenasledujeme, ale často si ich ani neceníme a nie sme im ani trochu vďační. Pritom ak o niekom povieš, že je nevďačný, povedal si o ňom všetko zlé. Toto je takisto už predkresťanská skúsenosť!
Príď, Duchu svätý a zmeň tvárnosť Zeme, alebo aspoň tvárnosť nášho alibistického a ponižovaného Slovenska, ktoré navyše takým hanebným a hlúpym spôsobom ponižuje a opľúva samé seba a svojich vzácnych a obetavých ľudí!
(Napísané 5. júla 2013)
::
Autorom príspevku je filozof a publicista Vlado Gregor.
::
Predchádzajúci článok autora: Zachrániť aspoň seba.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.