- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. marca 2014

O ľuďoch a všiach

(Z Pisárovho glosára)
Donedávna som si myslel, že voš patrí k ohrozeným živočíšnym druhom.
Voš detská – vlasová (Pediculus capitus) žije trvalo cudzopasne vo vlasoch ľudí, nemá krídla a vyvíja sa nedokonalou premenou. Parazituje iba na človeku a živí sa jeho krvou. Je pravdepodobné, že v spoločnosti človeka žije už tisícročia, ale s civilizačným pokrokom, so stúpajúcou životnou úrovňou, zlepšujúcou sa hygienou a zdravotnou starostlivosťou postupne mizne, respektíve mizla – až som sa začal obávať o jej osud.

Domnieval som sa, že minimálne v krajinách vyspelého sveta budeme už onedlho poznať voš len zo spomienok či z literatúry. Predstavoval som si, ako zanietení ochrancovia zvierat, v snahe zachrániť tento druh hmyzu, sami na svojich hlavách vytvárajú chránené územia...
Čo sa však nestalo! Vši sa začali vo veľkom vracať, pričom sa vyskytujú u ľudí zo všetkých sociálnych vrstiev. Potvrdzujú to učitelia, zdravotníci i sociálni pracovníci. Ako vidno, spoločenský pokrok nie je priamočiary. Ľudská bieda nesúvisí ani tak s majetkom, ale skôr s kultúrnosťou. Pravda, spomínaný problém sa týka každého, lebo hoci voš nelieta a neskáče, vie sa udržať na vode, a tak si ju nechtiac a nevedomky môžeme priniesť napríklad aj z plavárne. Tak či onak, hromadnosť jej výskytu súvisí s celkovou úrovňou a spôsobom života spoločnosti.
Na záver prikladám ešte jednu poznámku: Tento príspevok som si dovolil napísať napriek tomu, že doteraz som, našťastie, živú voš nevidel.

::   Bohdan Pisár glosuje: Nabudúce o premenovávaní.
::   Predchádzajúca glosa: Celebrity.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.