- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. februára 2015

Mariazell – nádhera ukrytá v horách

Robert Hakala
Mariazell
Neďaleko od Bratislavy, zhruba dvesto kilometrov, sa v Rakúsku nachádza významné pútnické miesto Mariazell. Je to malé mestečko, s približne 1 600 obyvateľmi. Prvá písomná zmienka o mieste nazývanom „Cell“ je z roku 1243. V roku 1330 je v listine o odpustkoch salzburského arcibiskupa Friedricha III.  spomínaný kostol „Našej milej Panej v Zell“, označený ako najnavštevovanejšie pútnické miesto. Významnou udalosťou pre Mariazell bolo udelenie plnomocných odpustkov pápežom Bonifácom IX. roku 1399 na týždeň po oktávu sviatku Nanebovzatia Panny Márie. Približne od roku 1400 bol Mariazell známy ako pútnické miesto aj v okolitých štátoch. Putovali sem pútnici z Francúzska, Česka, Talianska, Chorvátska, Bavorska, Poľska, Nemecka, Švajčiarska, a samozrejme aj zo Slovenska.
O založení tohto pútnického miesta rozpráva legenda:

Opát Otker z benediktínskeho kláštora Sankt Lambrecht poslal roku 1157 mnícha menom Magnus do mariazellskej krajiny, ktorá bola majetkom kláštora. Tento mních mal prevziať duchovnú správu miestnych obyvateľov. S dovolením opáta si mohol vziať na cestu svoju sošku Madony vyrezanú z lipového dreva. Večer, keď už bol blízko svojho cieľa, mu obrovská skala uzavrela cestu. Magnus hľadal pomoc u Božej Matky. Tu sa skala „rozostúpila“ a uvoľnila mu cestu. Keď Magnus prišiel do cieľa svojej cesty, pripevnil sošku na kmeň stromu a začal si stavať „celu“ (Zelle), ktorá mala slúžiť ako kaplnka a zároveň ako jeho bývanie. „Mária v cele“ potom dala tomuto miestu meno. Soška Panny Márie z Mariazellu sa stala významnou milostivou soškou, ktorá je dodnes uctievaná ako Magna Mater Austriae (Veľká Matka Rakúska) a tiež ako Matka slovanských národov a Veľká Pani Maďarov.
Mariazell - bazilika
V súčasnosti sa tu už namiesto malej kaplnky nachádza veľká bazilika, v centre samotného mesta, interiér je krásne vyzdobený zlatými, striebornými a mramorovými sochami. Zvonka vyzerá pomerne jednoducho, ale zvnútra je bohato vyzdobená barokovými maľbami a inými umeleckými dielami. V strede sa samozrejme nachádza socha Panny Márie, ktorá je cieľom pútnikov. Celý rok je odetá do krásnych šiat, iba dva dni v roku ju vyzliekajú – 21. decembra (deň založenia tohto mesta) a 8. septembra (sviatok Narodenia Panny Márie).
Ďalším navštevovaným miestom v bazilike je pokladnica (klenotnica), kde sa nachádzajú dary od pútnikov. Najcennejší je dar od uhorského a poľského kráľa Ľudovíta z Anjou, ktorý venoval vzácny obraz Madony. Bohato zdobený oltár venovala Mariazellu samotná cisárovná Mária Terézia. Takisto sa môžete ísť pozrieť na poschodie baziliky, kde visia stovky zaujímavých obrazov, venovaných z vďaky za pomoc a uzdravenie.
Dostať sa do Mariazellu v súčasnosti je už jednoduché. Železná opona padla, a tak sa toto miesto stalo prístupným aj pre našich pútnikov. Autom sa ide pohodlne, po odbočení z diaľnice stúpate kľukatou cestou čoraz vyššie a vyššie. Scenéria krajiny je nádherná, míňate mestečká, poľnohospodárske usadlosti, aby ste nakoniec mohli obdivovať Mariazell.
Mestečko je na inváziu pútnikov dobre pripravené. Hotely, reštaurácie, kaviarničky sú tu na každom kroku. Všetko pôsobí veľmi úhľadne, čisto. Je tu množstvo malých obchodíkov, kde si môžete kúpiť sakrálne predmety podľa vašej predstavy. Mariazell je známy aj výrobou medovníkov, ktoré si môžete zakúpiť. Ďalšou tradičnou pochúťkou z Mariazellu sú vynikajúce bylinné likéry, ktorých výroba sa dedí z generácie na generáciu. Každému môžem odporučiť, aby toto malebné pútnické miesto navštívil. Nie je to namáhavá cesta ani fyzicky, ani finančne. Môžete sa tešiť na nádherný duchovný zážitok! Pripájam niekoľko fotografií, aby som vám toto miesto priblížil.
Pri pozornom sledovaní cesty do Mariazellu objavíte aj takéto zátišia:

Parkovisko v blízkosti baziliky:

Bazilika – hlavný vchod:


Bazilika:

Detail z nádvoria baziliky:

Interiér baziliky:



Milostivá soška Panny Márie z Mariazellu:

Klenotnica:



Jeden z modernejších obrazov v obrazárni:

Mestečko Mariazell:

Cintorín s nádherným výhľadom na blízke hory:


Robert Hakala
Ďalšie články autora:

1 komentár:

  1. Autorovi patrí vďaka za inšpiratívny článok.
    Môžeme sa tešiť na ďalšie...

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.