- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. februára 2015

Niekoľko viet (k referendu)

Vlado Gregor
Bude to obeta veľká a stála, obhajovať ukrižovaného Kráľa
Vyzerá to tak, že najväčšia láska a pomoc, ale aj najviac nenávisti a sporov sa vyskytuje medzi blízkymi ľuďmi, či už máme na mysli susedov alebo príbuzných.
Český kňaz, teológ a filozof Tomáš Halík sa o našom nedávnom referende vyjadril veľmi nelichotivo. Iniciátorov a podporovateľov referenda o ochrane rodiny nepriamo označil za sympatizantov agresívneho nacionalizmu a fašizmu, a nezabudol dodať, že „recidívy tejto mentality sú nebezpečné, môžu cirkev zahnať na okraj spoločnosti“. Rozmýšľal som, ako na to odpoviem, ale napadlo mi iba niekoľko viet, z ktorých som poskladal tento článoček.

Ja som síce len taký „pivný filozof“, ale na pravde mi záleží. Môj synovec ako stevard na zaoceánskej lodi precestoval celú zemeguľu – a stal sa budhistom. K jeho odvratu od kresťanstva iste prispeli homosexuálne návrhy bohatých západných turistov, ako aj debaty s pomocným personálom o neľudských pomeroch vo vnútri islamu a hinduizmu. Ak sa bojíme povedať, že to nie sú cesty k Bohu, ale slepé uličky, tak hrešíme!
Kladiem sem naozaj len niekoľko viet – od človeka s titulom CSs., čiže celkom slušný skladník – ale ak si uvedomíme, že v istom zmysle najsilnejšie svedectvo o Kristovi nevydali evanjelisti, ale Pilát s jeho nápisom na kríži, tak to úplne stačí. Čo som napísal, to som napísal, od roku 1978 až doteraz, a stojím si za tým.
Sapienti sat.
(Prvá pôstna nedeľa 2015)

Vlado Gregor
::
Súvisiace články:

1 komentár:

  1. Simeon, "človek spravodlivý a nábožný, ktorý očakával potechu Izraela, a Duch Svätý bol na ňom", o Ježišovi povedal: "On je ustanovený na pád a na povstanie pre mnohých v Izraeli a na znamenie, ktorému budú odporovať..."
    (Lk 2, 25+34)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.