- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. februára 2015

Tragické výročie anglo-amerického barbarstva

Karol Dučák
Pred sedemdesiatimi rokmi, 13. a 14. februára 1945, premenilo anglo-americké letectvo mesto Drážďany na prach a popol. Po nacistických beštialitách je anglo-americký letecký teror voči civilnému obyvateľstvu rôznych krajín sveta najtemnejšou škvrnou druhej svetovej vojny.
Bombardovanie Drážďan v dňoch 13. a 14. februára 1945 sa stalo ozajstným výkričníkom do svedomia ľudstva. O to tragickejším, že zo strategického hľadiska bolo bombardovanie vojensky menej významného mesta, preplneného utečencami, neopodstatnené. V čase, keď už bolo nacistické Nemecko fakticky na kolenách, rozpútali spojenci apokalyptické besnenie nad nádherným historickým skvostom na rieke Labe, aby ukázali, akých hrôz je schopný človek, údajne najvyspelejší tvor na tejto planéte. Podľa serióznych odhadov zahynulo počas bombardovania Drážďan okolo 25 tisíc ľudí, z ktorých mnohí zaživa zhoreli v ohnivej búrke.

Nejestvuje nijaké ospravedlnenie tohto bezhlavého zabíjania civilných obyvateľov. Ich krv dodnes kričí do svedomia ľudstva. Isteže bolo nevyhnutné likvidovať nemecké vojská na frontoch druhej svetovej vojny. Zaiste bolo potrebné ničiť nemecké továrne a strategické objekty, ktoré slúžili nacistom. Isteže bolo, žiaľbohu, nevyhnutné zabíjať nemeckých vojakov, pretože bolo potrebné čím skôr poraziť obludnú ideológiu nemeckého nacizmu. Ale nejestvuje dôvod, ktorý by ospravedlnil masové zabíjanie nevinných obetí v Nemecku, Japonsku a iných krajinách, ktoré spôsobil anglo-americký letecký teror voči civilnému obyvateľstvu! Rovnako nejestvuje dôvod, ktorý by ospravedlnil zničenie mnohých nádherných, vzácnych historických pamiatok v mestách Nemecka a iných bombardovaných krajín. Tieto umelecké skvosty, ktoré budovali generácie predkov, padli za obeť nezmyselnému pustošeniu. Ani smutne preslávení Vandali by hádam nedokázali zdevastovať územia nepriateľa tak barbarsky ako Angličania a Američania počas druhej svetovej vojny.
Toto besnenie Anglosasov počas druhej svetovej vojny rozvinuli Američania v povojnovom období do dlhodobej stratégie leteckého teroru voči civilistom v Kórei, Vietname a iných krajinách, ktoré spoznali hrôzy zvrhlej americkej túžby po ovládnutí sveta. Preto je nutné neustále si pripomínať všetky zločiny proti ľudskosti – aj tie, ktorých sa dopustili Spojené štáty americké.
Karol Dučák
::
Súvisiace články:
::

2 komentáre:

  1. V súvise s témou článku možno spomenúť aj zhodenie atómovej bomby na Hirošimu a Nagasaki (6. a 9. augusta 1945). Okrúhle výročie týchto tragédií sa blíži...
    Možno po tom všetkom popierať dedičný hriech?!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Karol Dučák21.2.15

    Keďže som článok o bombardovaní Drážďan písal v časovej tiesni, nechcel som podrobnejšie rozoberať detaily tohto bezprecedentného anglo-amerického šialenstva. Dodatočne by som chcel doplniť niektoré ďalšie detaily tohto besnenia, aby sa naplno ukázala hrôza a nezmyselnosť apokalyptického besnenia Angličanov a Američanov.
    Na Drážďany zaútočilo vyše tisíc anglických a amerických bombardérov. Z toho 40 amerických bombardérov si pomýlilo cieľ a omylom bombardovalo Prahu. (Jeden z mnohých „omylov“ amerických bombardérov v novodobej histórii ľudstva). Na Drážďany zhodili Angličania a Američania približne 650 000 zápalných bômb. Horelo absolútne všetko. Teplota v centre mesta dosahovala miestami až 1 600 stupňov Celzia. Tisíce ľudí zhoreli na popol alebo ich oheň zdeformoval na nepoznanie. Šťastie však nemali ani tí, ktorí sa ukryli v podzemných krytoch, pretože mnohí z nich sa udusili kvôli nedostatku kyslíka.
    Je skutočne nepochopiteľná toľká beštialita predstaviteľov USA a Veľkej Británie, ktorí sa prepožičali na toľkú neľudskosť. Pritom útok spojencov bol paradoxne zameraný na centrum mesta, v ktorom sa nenachádzali žiadne priemyselné objekty, takže v nijakom prípade nemožno toto barbarstvo ospravedlniť ako snahu vojensky oslabiť nacistický režim.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.