- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. marca 2015

Spomienka na Viktora Kubala

Velikán slovenského humoru by sa v marci tohto roku dožil 82 rokov
Viktor Kubal
Humor, podobne ako smiech, je dôležitým spojivom medzi ľuďmi – toto je jeden z mnohých výrokov majstra Viktora Kubala, na ktorého stále nielen satiricko-humoristická obec s úctou spomína. Majster Kubal  by sa bol v týchto dňoch dožil 82 rokov. Zároveň si treba uctiť jeho pamiatku aj pri osemnástom výročí jeho úmrtia, ktoré pripadá na 24. apríla (20. 3. 1923 – 24. 4. 1997).
Majster Viktor Kubal, ako ho kultúrna verejnosť vníma, bol velikánom slovenského humoru a satiry a tiež priekopníkom slovenského animovaného filmu. Patril medzi tvorcov bývalého satiricko-humoristického časopisu Roháč.

Zaujímavá a bohatá je aj jeho filmová tvorba. Viktor Kubal je nielen zakladateľom slovenského animovaného filmu, ale radí sa aj k významným predstaviteľom svetového animovaného filmu. Autorsky zabezpečoval nielen výtvarné návrhy a animácie, ale bol aj autorom námetov, scenárov i režisérom. Pritom v porovnaní s vtedajšou zahraničnou technikou boli takéto realizačné aktivity priam heroické. Autor bol zároveň kameramanom, ba dokonca i strihačom filmu.
Autor: Viktor Kubal
Ak zalistujeme v archívnych dokumentoch, dozvieme sa okrem iného to, že Viktor Kubal svoje prvé pokusy kreslil tušom na filmový pás už ako dvanásťročný. Neskôr navštevoval celoročný denný kurz pre kinetickú fotografiu a kinematografiu v Škole umeleckých remesiel v Bratislave. Svoje prvé animované filmy, ako Studňa lásky, Únos, Tajomný dedo, nakrútil vo vtedajšej spoločnosti Školfilm, predtým ako začal pracovať  v bratislavskom štúdiu animovaného filmu. Tu vyrobil niekoľko zaujímavých seriálov, napríklad O Jankovi Hraškovi, a paralelne v časopise, ešte i dnes známom Roháči, bežal nepretržite 36 rokov (!) seriál Vaša Dita. Nehovoriac o ďalšej bohatej tvorbe – nespočetnom množstve humorných i satirických obrázkov, ale i textu, ktoré týždeň čo týždeň obveseľovali čitateľov.
Treba podčiarknuť aj cyklus rozprávkových večerníčkov, ako Panák z križovatky alebo Puf a Muf; až sa dopracoval k tvorbe pamätníkom ešte dnes dobre známych celovečerných animovaných filmov Zbojník JurkoKrvavá pani. Ako režisér a animátor  vytvoril bezmála 400 krátkometrážnych animovaných filmov, z ktorých mnohé získali významné domáce i zahraničné ocenenia.
Autor: Viktor Kubal
Spomienky na neho budú vo mne rezonovať do konca života. Som rád, že patrím medzi tých, ktorí mali možnosť aspoň občas sa s ním stretnúť. Bol to veľký, myšlienkovo a intelektuálne bohatý, hlboko veriaci človek. Stretnutia s ním boli pre mňa nielen obohatením ale i nevšedným zážitkom.
Bol dobrým rozprávačom... Vraj, ako nám povedal, keď raz išiel po ulici, zrazu zazrel v zrkadle skleného výkladu človeka, ktorý mu bol veľmi nesympatický. No, keď sa lepšie prizrel, zistil, že je to vlastne on sám... Nasledoval srdečný smiech. Aj taký bol majster Viktor Kubal. Táto príhoda svedčí o jeho schopnosti sebairónie, o jeho nadhľade a duchaplnosti. Mal vrodenú skromnosť, a preto sa za žiadnu „celebritu“ nepokladal, navyše bol vlastencom, človekom s národným cítením.
Po skone tohto velikána zostalo doteraz prázdne miesto. Je to absencia ducha a vtipnej myšlienky, trefnej satiry veľkého formátu, druhu umenia, ktoré prezentoval. Aj na našom malom Slovensku vyrastajú umelecké osobnosti, no dovolím si tvrdiť, že majster Kubal o kúsok vyčnieval.
Pripravil: Milan Kupecký.
(Snímky: archív autora)

1 komentár:

  1. Viktor Kubal - spomínam si na niektoré jeho vystúpenia v rozhlase; rád som ho počúval, mal osobitý prejav a sršal humorom, ktorý neurážal ani sa netváril premúdrene. A pravdaže jeho karikatúry a krásne kreslené filmy, krásne jednoduchosťou a čistotou výrazu.
    Ďakujem za článok.
    ::
    PS
    Viktor Kubal v televíznej relácii Ktosi je za dverami:
    https://www.youtube.com/watch?v=EuCmBPK8Ii4

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.