- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. júla 2015

Naše poslanie

Vlado Gregor
Je nepochybné, že v stále modernejšom svete stále viac vzrastá nenávisť a násilie. Možno menej smrtonosné a kruté ako v minulosti, ale na druhej strane oveľa viac rafinované a úmyselné.
Prostriedky násilia sa stále vylepšujú a takisto sa nachádzajú stále dokonalejšie prostriedky manipulácie a lži. Kalné vody sú čoraz kalnejšie a život indivíduí, alebo milosrdnejšie: Božích dietok, má stále neurčitejšiu cenu. Ako sa my, kresťanské spoločenstvo, môžeme tomu brániť?

Priznajme si, že nemáme na to, aby sme vytvárali raj pre všetkých, ani pri stále väčšej racionalite a lepšej technike. Kristus hovorí, že neprosí za tento svet, ale za tých, ktorých mu jeho Otec dal a v budúcnosti dá. Keď umýval nohy učeníkom, dával im najavo, ako sa majú k sebe správať, ako majú nielen meniť svet, ale uchovať aj existenciu svojho spoločenstva.
Iste, máme byť milosrdní a dobrí aj k ľuďom, ktorí majú iné názory a koncepcie, u ktorých je násilie a nerovnosť v základe ich pohľadu na svet, nielen prakticky, ale oproti Kristovej náuke aj teoreticky. Iste im môžeme umyť nohy aj kúpiť topánky, ak to náš prebytok umožňuje. Ale nemôžeme im dávať najavo, že veriť v Alaha alebo kradnúť je úplne v poriadku! A takisto nemôžeme tvrdiť, že snaha obrátiť a poučiť iných ľudí a odovzdať im radostnú zvesť je len vyzdobenou bublinou!
Je nielen proti kresťanstvu, ale aj proti základnej logike snažiť sa prispôsobovať ľuďom, ktorí sa často aj programovo nechcú prispôsobovať nám. Ježiš hovorí, že ako jeho ovečky ho máme nasledovať ako dobrého pastiera. Ale ak na to máme, upozorňuje nás, máme
sa snažiť byť nielen ovečkami, ale aj pastiermi, a to nie hocijakými, ale dobrými, dokonca s túžbou byť dokonalými, ako je náš Otec nebeský.
Vnímať bolesť druhých ľudí je dôležité, ale nemenej dôležité je aj hľadať príčiny bolesti, nedostatku a lži, alebo sa o to aspoň úprimne snažiť. Toto je naše poslanie, s ktorým nás Kristus posiela do nemilosrdného, krutého a komplikovaného sveta, a my sa za tento cieľ musíme dokázať zrieknuť úplne všetkého a obetovať sa až do krajnosti. Ale nie tak, že budeme zneucťovať, po latinsky dehonestovať, svoje spoločenstvo, svoje spôsoby, zásady a tradície. Ak takýmto spôsobom pochovávame samých seba, náš Otec nebeský sa nám nepoďakuje a bude si hľadať iných, úprimnejších, statočnejších a pokornejších nasledovníkov. Možno aj z radov tých, ktorí robia zle, a my im nedokážeme rozumne pomáhať a vzdávame sa aj privilégia a povinnosti účinne a jasne im zvestovať radostnú zvesť.
Ak sami sebe nechceme dobre, komuže budeme lepší? Ak nedokážeme pravdivo pomenovať nespravodlivosť, manipuláciu a sebectvo, ktoré produkujeme neraz práve my, ako chceme nasledovať Krista a zmeniť svet?
Náš zakladateľ sa obával, či ešte nájde vieru na Zemi, keď znovu príde, teda takú vieru, akú on hlásal. Pretože hlúpej viery a hriešnej sebadôvery je stále dosť.
KAJAJME SA A VERME EVANJELIU!
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie našej klubovej edície,
napíšte nám na adresu redakcia@priestornet.com.
Na každý e-mail odpovieme.

1 komentár:

  1. Anonymný17.7.15

    My krestania mame predsa desatoro. Ak sa nim budeme riadit, tak je vsetko OK. Ja som Pan, Boh tvoj... Lenze v nasej dobe sa kazdy staviame pred Boha. Moj nazor, moje naroky, moje...Len ziadne povinnosti, ziadne obety, ziadna sluzba,.. Uzivat si tento zivot podla svojho, to je terajsia filozofia, to su dnesne filmy, to su sucasne reklamy.
    My katolici mame svojho papeza. Nech je nam vzorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.