- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. januára 2016

Slovo na nedeľu (1)

Kde je viac lásky, tam je pravda, pretože tam je Boh a jeho kráľovstvo.
(Svätá Hildegarda z Bingenu)
Náš Boh je láska. Taká láska, ktorá nás ľudí robí ľuďmi, taká, ktorá nás obohacuje a robí šťastnými. Božia láska nás aj zaväzuje – musíme žiť tak, ako nám to Boh zanechal  vo svojich Prikázaniach, a tak, ako tieto Prikázania rozvinul a naplnil Boží Syn, Ježiš Kristus.
Boh je láska a Ježiš je cesta, pravda a život. Paradoxom je, že ukrižovaním Božieho Syna sme dosiahli najväčšiu milosť – večný život, odpustenie hriechov a možnosť spočinúť v Božom kráľovstve. Iba život v pravde a láske môže naplniť tento ušľachtilý cieľ!

2 komentáre:

  1. Anonymný1.2.16

    Svätá Hildegarda asi nevedela to čo vedel pán Attenborugh:
    "Keď kreacionisti hovoria o bohu ako o stvoriteľovi každého jedného druhu ako samostatnom akte, vždy uvádzajú ako príklad kolibríky, orchidey, slnečnice a iné krásne veci.

    Ale zabúdajú na parazitické červy, ktoré plávajú okom malého chlapca sediaceho na brehu rieky v západnej Afrike, ktoré z neho spravia slepca.

    A ja sa ich teda pýtam 'Hovoríte mi, že boh v ktorého veríte, milosrdný boh, ktorý stvoril každú jednu vec individuálne, hovoríte, že tento boh stvoril červa, ktorý nemôže prežiť inak ako v oku nevinného dieťaťa? Pretože to neznie ako boh plný milosrdenstva.'

    Osobne pokladám za úžasnejšie a krajšie, že stvorenie, naša prítomnosť vo svete, je kumulácia, alebo aspoň jeden z posledných produktov 3000 miliónov rokov organickej evolúcie, namiesto nejakého lacného triku ako vybratie rebra z mužského boku."
    Lebo by asi nenapísala, že Boh je láska.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Svätá Hildegarda z Bingenu žila v prísnej askéze a s nalomeným zdravím. Zaiste vedela, čo je to bolesť a utrpenie a uvedomovala si existenciu zla. Čo napísala, je podložené tým, že videla ďalej a hlbšie ako väčšina ľudí. Už od detstva mávala zjavenia. Vo svojej dobe patrila k najuznávanejším osobnostiam, radili sa s ňou kniežatá i biskupi, králi i obyčajní ľudia.

      Viete, čo je lacné? Lacné je zneužívať city a stále opakovať tvrdenia typu „keby bol Boh, nedopustil by utrpenie detí“.

      Rád tu zacitujem z Chestertonovej Ortodoxie:
      „Materializmus za výklad sveta považuje istý druh šialenej jednoduchosti. Kvalitou sa podobá šialencovmu tvrdeniu: máme hneď pocit, že všetko zachytáva a všetko aj vynecháva. Materialista chápe všetko, ale nie všetko sa zdá byť hodno pochopenia. Jeho vesmír je možno úplný v každom nite a ozubenom koliesku, ale aj tak je menší než náš svet.“

      Pridám ešte Chestertonovu isto dobre mienenú radu:
      „Ak niekto zamýšľa niečo spochybniť, mal by začať tým, čo nespochybňuje.“

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.