- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. februára 2016

Slovo na nedeľu (3)

Keby si vedel naspamäť celú Bibliu a výroky všetkých mudrcov, čo by ti to všetko osožilo bez Božej lásky a milosti?
(Tomáš Kempenský)
Viera bez skutkov je mŕtva. Stará známa veta, ktorá vystihuje život mnohých kresťanov. Žmolia ružencové zrnká, viditeľne nosia kríž, ústami opakujú modlitby... Darmo sa namáhate, keď je srdce prázdne. Keď vaše skutky sú v ostrom rozpore so slovami Pána.
Správame sa ako farizeji, ktorí si mysleli, že keď zaujmú prvé miesta v synagógach, budú mať u Boha väčšiu cenu. Pohŕdali maličkými a všetkými, ktorí sa tlačili na samom konci chrámu, voči Pánovi mali veľkú úctu a skutkami lásky a dobroty dokázali, že Boh si ich zamiloval a bol vždy pri nich. Ochraňoval ich a pomáhal im. A oni sa nesťažovali a pokorne niesli a nesú svoj životný kríž.

Modlitba, to sú slová, ktorými sa prihovárame Bohu. Nemusíme byť učenými vyznávačmi Písma. Boh to od nás nežiada. Chce, aby sme prejavovali lásku iným. Aby sme okolo seba šírili pokoj. Aby sme sa nebáli pred svetom vysloviť svoju pravdu, svoj postoj k Ježišovi Kristovi. Aby sme sa nehanbili za to, že sme Jeho nasledovníkmi.
Pán rozozná každú faloš, bezcitnosť, závisť... K Bohu sa modli svojimi vlastnými slovami. Úprimnými a čistými. Tie sú Bohu milšie ako naučené frázy. Boh má rád takých, ktorí sa nepretvarujú. Takých, ktorí veria a dosvedčujú vieru svojím životom.
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (2)
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

7 komentárov:

  1. Takto hovoril o modlitbe sv. páter Pio:
    "Boh je milosrdný a počuje tvoju modlitbu. Modlitba je najlepšou zbraňou, je kľúčom, ktorý otvára Božie Srdce... Musíte hovoriť s Ježišom nielen ústami, ale aj srdcom. Dokonca pri niektorých príležitostiach by ste mali hovoriť len svojím srdcom. Štúdiom kníh sa Boh hľadá, modlitbou sa nachádza. Najlepšia úľava je tá, ktorá prichádza z modlitby."

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Otváram knihu vzácneho človeka profesora Hanusa a citujem:Ruženec je modlitba i súkromná i pospolitá.Je to modlitba ústna i rozjímavá.Ústami sa modlí,v mysli sa rozjíma o tajomstvách viery.
    O Narodení,o tichom živote nazaretskom,o umučení,od potu na hore olivetskej po pochovanie,o Zmŕtvychvstaní,o Nanebovzatí a korunovaní Kráľovnej nebies.Je to jeden spoločný život:SO žIVOTOM Syna so prerozjíma aj život Panny Márie,až po oslavu,od tajomstva Vtelenia po eschatologické oslávenie a završenie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rád, že ste spomenuli Ladislava Hanusa. Už dávnejšie som čítal jeho knihu Človek a kultúra - a doteraz sa k nej vraciam...
      Mimochodom, v PriestorNete bol publikovaný môj rozhovor s básnikom Jurajom Kuniakom, ktorý v ňom hovorí okrem iného o prof. Hanusovi, ako ho poznal.
      http://www.priestornet.com/2013/06/slobodny-prosty-usporiadany-svoj.html

      Odstrániť
  3. Anonymný14.2.16

    Čudujem sa, ako môže byť dospelý človek tak naivný, že sa dokáže nadchnúť klamlivým textom T.K. a prijať informáciu o tom, čo si údajne želá, koho má rád, fiktívny Boh. Nikto totiž nemá, ani nemôže mať kontakt, na takúto vymyslenú entitu, ktorú nábožensky veriaci ľudia vnímajú ako realitu. Nie je to schizofrénia, klamanie samého seba? Ako sa na to pozeráte vy?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milý anonymný provokatér,

      asi tu neočakávate vedecké dôkazy o existencii Boha; veď takým spôsobom sa Boh priamo ani dokázať nedá, to by nebol Bohom (prírodoveda skúma a je schopná skúmať len hmotu).

      Pozrite sa však na stáročnú skúsenosť viery, na život miliónov ľudí, ktorí o Bohu vedeli tak jasne, ako vy viete povedzme o slnku, ktoré vám svieti na hlavu (pokiaľ sa pred ním neschováte). Takým človekom bol napríklad svätý páter Pio – muž so stigmami – prečítajte si o ňom niečo (žil len nedávno, máme fotografie i filmové záznamy z jeho života).

      Veľký ruský spisovateľ Lev Nikolajevič Tolstoj napísal: Ak človek popiera Boha, tak popiera seba ako rozumnú, duchovnú bytosť.

      A ešte jednu myšlienku už spomenutého sv. pátra Pia: Štúdiom kníh sa Boh hľadá, modlitbou sa nachádza.

      Odstrániť
  4. Anonymný15.2.16

    Žiadna "nerealita" sa dokázať nedá a ani jej vlastnosti. Všetko to je možné ak, tak v polohe fantázie, ilúzie. Potom je možné použiť aj také potvrdenie božskosti - ak sa nedá dokázať jeho existencia, je to potvrdenie jeho božskosti, inak by nebol bohom. To sú báječné slovné ekvilibristiky chytrých teológov.
    Tradícia je veľmi silný motivačný činiteľ náboženstiev podobne ako aj princíp kauzality a pudu sebazáchovy. Všetky tieto nástroje dokážu náboženstvá účinne uplatňovať na svojich veriacich.
    Tiež chcem pripomenúť, že mnohé autority, ozaj boli, prípadne sú autoritami, no nie vo všetkom, všetkých svojich názoroch, mali pravdu.
    Ak si niekto vy berie určitý smer, životný štýl, cez ktorý uplatňuje celý svoj život, aj keď bol klamlivý, ťažko sa ho vzdá. Možno je to vo vašom aj mojom prípade, no reálna skúsenosť a objektívna skutočnosť je pravdepodobne na mojej strane. Nepredpokladám, že zmeníme svoje postoje aj keď si uvedomujem, že len hlupák nezmení svoj názor, ak sa presvedčí, že ten pôvodný je nesprávny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. zet2zet21.2.16

      Anonymný, prosím porozprávajte nám podľa svojho presvedčenia ako vznikol svet, život

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.