- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. júna 2016

Slovo na nedeľu (19)

Spravodlivému človeku prospievajú aj tvrdé rany nepriateľov. Práve tým, že škodia, pomáhajú. Je to tak, ako keby dážď drahokamov spustošil vinicu, a tým obohatil jej majiteľa vzácnejším pokladom.
(Svätý Ignác z Loyoly)
Každému vyhovieť sa nedá. Darmo sa snažíte, nič nepomáha. Jeden sa uspokojí, druhý vás vysmeje. Robí intrigy, marí všetky vaše dobré úmysly. Nie je to nič príjemné. Človeka to zraňuje a znechucuje. Potom sa pýta: aký to má zmysel?
Snažím sa s každým vychádzať čo najlepšie a za odmenu dostanem údery od chrbta. Tieto sú veľmi bolestivé. Nie fyzicky. Bolí vás duša, srdce. Nechápete, ako môže taký človek existovať, ktorý okolo seba šíri zlo. Nenávisť, neochotu, ohováranie a klamstvá...

Nedajme sa takýmito neprajnosťami znechutiť. Skôr naopak – majú nás posilniť v našej práci. Tej, ktorú robíme s láskou. Nielen pre radosť seba, ale najmä druhých.
Pravda vyjde najavo, súhlasím, treba však dodať, že niekedy jej to pomerne dlho trvá. Dĺžka tohto času sa skracuje s intenzitou nášho odhodlania nepodľahnúť „ranám“ nepriateľov, ale ich rozumne vyvracať a využívať vo svoj prospech.
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (18)
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

7 komentárov:

  1. Anonymný5.6.16

    Ten úvodný aforizmus sa mi veľmi páči, len by si to mali uvedomiť nábožensky veriaci ľudia keď komunikujú s ateistami. Pochopiteľne to platí aj naopak. Jedna aj druhá strana sa môže poučiť. Len to slovo, nepriateľ, sa mi od svätého nepáči. Sme len ľudia. Či nie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aforizmus? Povedzme. Ale najmä životná múdrosť, ktorú možno prijať a pochopiť len v duchovnej rovine.
      Existencia nepriateľov je fakt. Svätci nepopierajú fakty, neignorujú realitu.

      Odstrániť
  2. Anonymný5.6.16

    Áno, aj svätci boli len ľudia, ktorí mali svojich priateľov i neprajníkov, ako aj Pán Ježiš.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný5.6.16

    Neprajníkov pripúšťam, ale nepriatelia mi pripomínajú akýsi reálny boj, nie len v duchovnej, či emocionálnej oblasti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Svätý Ignác z Loyoly vo svojich slávnych Duchovných cvičeniach často píše o nepriateľovi. Nepriateľom nazýva zlého ducha, ktorý človeka oslabuje a uvádza do zmätku, lebo chce zabrániť jeho spáse. Napríklad v časti o rozoznávaní duchov svätý Ignác pripomína dôležitosť rozpoznania nepriateľa, aby sme ho „prichytili a spoznali podľa jeho hadieho chvosta“.

      Prikladám ešte príznačný úryvok z Prvého Petrovho listu:
      „Buďte triezvi a bdejte! Váš protivník, diabol obchádza ako revúci lev a hľadá, koho by zožral. Vzoprite sa mu, pevní vo viere, a vedzte, že také isté utrpenie dolieha na vašich bratov po celom svete.“ (1 Pt 5, 8–9)

      Odstrániť
  4. Anonymný6.6.16

    Žiaľ svetu duchov nerozumiem, to nie je moja parketa, lebo v tom vidím naivnú ľudskú fantáziu a účelové zavádzanie veriacich.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Karol Dučák7.6.16

      Anonymný 6.6.16, tým, že nerozumiete svetu duchov, sa Váš svet stáva neznesiteľne pustý. Aj Sahara je voči takému svetu príjemným osviežením. Je smutné, že aj ja som žil taký život. Bŕŕŕ! Hrôza! Vďaka Bohu som sa z toho dostal. Aj Vám to prajem z celého srdca a prosím Boha, aby zúrodnil Vaše srdce.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.