- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. júla 2016

Niečo sa deje

23. 6. 2016
Udalosť dňa na európskej politickej scéne: britské referendum o členstve v Európskej únii.
Čakanie na výsledok, ktorý isto ovplyvní budúci vývoj nášho kontinentu. Aj keď, zdá sa, význam tohto plebiscitu sa preceňuje, a to hlavne zo strany priaznivcov integrácie a federalizácie.

24. 6. 2016
Britskí voliči v referende väčšinovo hlasovali za odchod z Európskej únie. Tento výsledok prekvapil najviac tých najväčších demokratov – čím väčší demokrat, tým väčšie prekvapenie. Nuž ale akí sú to demokrati, keď spochybňujú hlas voličov; niektorí dokonca žiadajú opakovanie referenda! (Zvláštna predstava o demokracii: opakovať voľby dovtedy, kým ich výsledok nebude zodpovedať našim predstavám.)


25. 6. 2016
Reakcie na takzvaný brexit nemajú ďaleko od hystérie. Euronadšenci sa cítia na smrť urazení a, ako sa zdá, urobia všetko preto, aby výsledok britského referenda nebol prenesený do praxe, aby bol nejakým spôsobom negovaný.

26. 6. 2016
V novom čísle časopisu VOX (11/2016) som sa dočítal, že v Číne sa rýchlo šíri kresťanstvo. Najľudnatejšia krajina sveta by mohla mať do pätnástich rokov štvrť miliardy kresťanov. Už teraz tam prichádza pravidelne do kostolov viac ľudí než v celej západnej Európe.

27. 6. 2016
V Dostojevského románe Besy sa v súvise s ateizmom píše o posadnutosti. Jedna z postáv (Šatov) hovorí: „... z lokajského myslenia to všetko pochádza... je tu aj nenávisť...“

28. 6. 2016
Kultúra č. 13/2016 prináša úvahu amerického kardinála Raymonda Lea Burkeho na tému Martýrium za vieru v našej dobe. Krátky citát:
„Jediný spôsob, ako premeniť spoločnosť, to jest obrátiť a navrátiť ju ku Kristovi a jeho mystickému telu, ktorým je Cirkev, spočíva v tom, že jednotliví katolíci budú prežívať svoju vieru v jej celej plnosti, aj keď by to malo znamenať samotu, výsmech, prenasledovanie, alebo aj smrť.“

29. 6. 2016
Včera (28. júna) došlo k teroristickému útoku na medzinárodné letisko v Istanbule. Opäť útočili islamisti a opäť na nevinných... Aj vzhľadom na to, že týmto letiskom prechádzajú pri svojich cestách tiež mnohí Slováci, možno povedať, že terorizmus už prenikol do našej blízkosti.

30. 6. 2016
Starší človek vraj vydrží bez roboty najviac týždeň. Mladší vydrží viac, ale bez internetu hynie už po niekoľkých hodinách.

1. 7. 2016
Rakúsky ústavný súd rozhodol, že druhé kolo tamojších prezidentských volieb sa musí zopakovať. Dôvodom sú zistené nezrovnalosti pri sčítavaní hlasov.
Mimochodom, hneď na druhý deň po voľbách sa objavili hlasy tvrdiace, že nebolo všetko v poriadku, že kandidát Norbert Hofer bol poškodený. Samozrejme, politicky korektní demokrati ich hneď zavrhli a zosmiešnili ako prejav konšpiračného myslenia...  Lenže, čo sa nestalo – pochybnosti sa ukázali ako odôvodnené. A hoci „neexistuje dôkaz vedomej manipulácie“, je pravdepodobné, že k nej došlo; samozrejme, zo strany čistokrvných liberálnych demokratov, bojujúcich proti „extrémistom“.

2. 7. 2016
Vo verejnej diskusii sa trestuhodne opomína mravný faktor. Akoby život ani nemal duchovnú stránku. Zanedbáva sa tak to podstatné, čo určuje smerovanie jednotlivcov i spoločnosti. Nedivme sa teda, že nás čoraz väčšmi pohlcuje kríza.

3. 7. 2016
Zachytil som kdesi zaujímavý názor:
Voči moslimom neobstojíme. Priemerná moslimská žena má totiž viacero detí, ktoré sú životaschopné a odvážne, zatiaľ čo naša žena má jedného alebo dvoch potomkov, rozmaznaných a nesamostatných.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Nové babylonské pomätenie.
::

Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.