- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. augusta 2016

K úcte blahoslavenej Zdenky

Ilustračná snímka
JM - PriestorNet
Slávnostná svätá omša v Popudinských Močidľanoch
V sobotu 30. júla 2016, v deň liturgickej spomienky na blahoslavenú sestru Zdenku Schelingovú, bola slúžená slávnostná svätá omša vo filiálnom Kostole sv. Štefana kráľa v Popudinách, časti obce Popudinské Močidľany, farnosť Holíč, v ktorom sa uchováva jej relikvia.
Hlavným celebrantom a kazateľom bol vdp. Andrej Fordinál, farár v Gbeloch. Vo svojom príhovore pripomenul, že aj dnešná doba sa približuje k tej, v ktorej bola prenasledovaná sestra Zdenka a mnohí ďalší mučeníci pre vieru, a prítomných vyzval k vernosti Cirkvi a kresťanským hodnotám, pre ktoré trpeli prenasledovaní, perzekvovaní a väznení počas rokov totalitného režimu.

Koncelebrantmi boli P. Milan Matúš Kováč O.Praem., administrátor farnosti v Holíči, a P. Viktor Štefan Locner O.Prem., administrátor farnosti Kopčany. Na svätej omši sa okrem veriacich z obce zúčastnili desiatky pútnikov z blízkeho okolia i vzdialených lokalít. Prítomné boli aj sestry sv. Kríža – z rehole, do ktorej patrila aj sestra Zdenka, ktoré sa aktívne zapojili do liturgie. V závere slávnosti si prítomní uctili relikvie sestry Zdenky.
Ako sa po skončení slávnosti vyslovila pani Bernardína Sprušanská, ktorá žije v obci a je predsedníčkou skalicko-senickej pobočky Zväzu prenasledovaných komunizmom – ZPKO, táto svätá omša je aj pripomienkou všetkých prenasledovaných obyvateľov z obce a z okolia, ktorí boli v rokoch totalitného režimu väznení a nútení znášať utrpenie pre svoju vieru, vernosť kresťanským hodnotám, či násilnú kolektivizáciu poľnohospodárstva. Slávnosť bola ukončená malým agapé, ktoré pripravili obyvatelia obce.

Ľudovít Košík
::
PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný4.8.16

    Keby nebolo náboženstiev nebolo by prenasledovaných ani z tohoto titulu usmrtených.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Také hlúpe tvrdenie si ani nezaslúži odpoveď. Ale aby nedošlo k omylu u neznalých čitateľov, zareagujem.
      Blahoslavená sestra Zdenka bola utýraná na smrť ateistami, komunistami – v podstate trpela za svoju vieru. Je teda naozaj zvrátené tvrdiť, že jej predčasnú smrť zavinilo náboženstvo, resp. viera v Boha. Zobuďte sa!
      Podľa takej pomýlenej logiky by sme mohli povedať: Keby nebolo ľudí, nebolo by ľudských problémov.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.