- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. augusta 2016

Ľudia nie sú veci

Vlado Gregor
Je iste potrebné byť jednoznačný a nepodliehať módnym trendom a nátlakovým akciám. Bezpochyby si treba vážiť svoje tradície, svoj národ a svojich predkov. Zdôrazňuje nám to už Desatoro, prikazujúc ctiť si svojho otca a matku.
Keď pozorne čítame históriu Ježiša Krista, je nám z jeho príbehu jasné, že miloval a uprednostňoval svoj národ. Napriek tomu ho tí ešte pravejší národovci odviedli na popravisko. Videl som to už na príbehu Slovenskej národnej strany, že slovne vyjadrovali lásku k národu, ale kultúra a vzdelanie im zďaleka toľko nehovorili ako „fleky a prachy“. Obávam sa, aby to s terajšími národovcami nedopadlo podobne.

Šíria sa teraz názory, že Západ a kresťanstvo sú zlé a Slovania a ich pohanské tradície sú dobré. Celý život sa snažím o to, aby u nás nefungovalo čierno-biele videnie, ale aby sme chápali, že svet je pestrofarebný, samozrejme nie podľa ideológie LGBTI. Keď sú všetci západniari zlí a všetci východniari dobrí, prečo si najviac škody a trápenia spôsobujú tí paušálne dobrí Slovania sami medzi sebou? A prečo sa úcta k človeku a k cene ľudskej individuality takmer lineárne znižuje od západu na východ? Už Gorkij, Čechov a Dostojevskij píšu o ruskej žestokosti, teda krutosti, a najrafinovanejšie spôsoby mučenia vynašli ešte východnejšie, v dávnej a ďalekej Číne.
Nedávno bol sviatok sv. Ignáca z Loyoly – a práve jezuiti sa nadšene snažili preniesť kresťanské hodnoty smerom na východ. Vďaka našej západnej individuálnosti a rozhádanosti sa to veľmi nepodarilo, no možno ten čas teraz prichádza. Cesty Božie sú naozaj nevyspytateľné a je možné, že aj ten islam nás svojou sebaúctou a nadšeným odhodlaním povzbudí k tomu, aby sme si začali konkrétne vážiť naše hodnoty. Len aby na to nasledovníci Mohameda zase nedoplatili...
Aj na katolíckom tróne máme teraz jezuitu, netradičného a bojovného otca Františka. Neraz som už vo svojich úvahách spomenul, že veľkí ľudia vrhajú veľké tiene. Je katolíkovi ťažké a nevďačné kritizovať pápeža, ale nemôžeme ani ospravedlňovať a chváliť také jeho tvrdenia a konanie, ktoré by sme vyčítali aj obyčajnému kresťanovi. Potom by smrdela celá ryba...
Je istý zásadný životný faktor, ktorý platí nielen v kresťanskej, ale aj v celosvetovej ekuméne. Aby sme boli naozajstní humanisti, musíme nielen pochopiť, ale aj zažiť, že ľudia sú ľudia a nie veci, ktoré majú slúžiť nato, aby sa naplnili naše idealizované a občas aj hlúpe predstavy. Ak sme túto základnú pravdu aj pochopili, nemôžeme ju chcieť násilne presadzovať, lebo tak vstúpime do osídel, ktoré nám Otec lži neustále kladie pod nohy. Takýmto spôsobom nás tie naozaj reálne, nevymyslené a doslova satanské pokušenia vedú k tomu, že sa cítime byť dobrými pastiermi, pričom sa nebadane a nevyhnutne stávame hlúpymi a ešte k tomu aj zlými ovečkami, respektíve baranmi, aby sme urobili zadosť aj rodovej rovnosti.
KYRIE ELEISON! PANE, ZMILUJ SA!
Vlado Gregor
::
Rozhovor s autorom: Pasia z hľadania pravdy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.