- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. augusta 2016

Myšlienky z rozhovorov (9)

Pevnou obsahovou súčasťou PriestorNetu sú rozhovory so zaujímavými ľuďmi. Domnievame sa, že by nebolo dobré nechať tieto príspevky takpovediac zapadnúť prachom, preto sa k nim vraciame (na pokračovanie) prostredníctvom krátkych citátov. 
Tentoraz má slovo básnik, spisovateľ a publicista Ján Maršálek, popredný slovenský ekonóm Jaroslav Husár a politik, podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko.

Ján Maršálek: Človek mnoho vydrží, všeličo znesie. Dokáže prežiť bez strechy nad hlavou, bez rodiny či priateľov, naučí sa žiť trebárs bez ruky alebo bez nohy, dočasne hádam aj bez viery a lásky. Ale ani chvíľu nevydrží, neudrží sa bez nádeje. Bez nádeje padá do ničoty. Netrúfam si predkladať spôsoby riešenia spoločenských problémov. Isté je, že do konca vekov bude prebiehať zápas medzi dobrom a zlom. Frontová línia tohto dejinného zápasu prechádza vnútrom každého ľudského jedinca. A kto by mal v tomto boji obstáť, ak nie kresťan?! Veď kresťanská nádej sa opiera o Krista. Z druhej strany, Ježiš nie bezdôvodne nastolil otázku, či nájde vieru na zemi, keď sa vráti... (Bez nádeje sa padá do ničoty)
::
Jaroslav Husár: Politici vyvolali u ľudí veľké očakávania aj pred vstupom do EÚ. Slávnostné podpísanie Zmluvy o pristúpení k EÚ bolo v roku 2003 a podpísal ju Mikuláš Dzurinda a Rudolf Schuster. Čo však títo predstavitelia vedeli o fungovaní ekonomiky starej EÚ, o ekonomickej konštrukcii, na ktorej spočíva ekonomika? Nepoznali jej konštrukciu, „základy a obvodové múry“. Ich statikov možno porovnať s tými, ktorí prepočítavali statiku napríklad známeho problémového domu v Piešťanoch. A tak dnes sa EÚ blíži k bodu, ktorý asi nik neočakával – nespokojní ľudia v Anglicku (uvažujúc o vystúpení z EÚ), ďalej Grécko, ktoré zachraňujeme na mnohých nič neriešiacich summitoch, problémy má Španielsko a Taliansko a ďalšie štáty EÚ... (Očakávania sa stali ilúziou)
::
Anton Hrnko: Nebolo to pre mňa ľahké po toľkých rokoch sa opäť vrátiť do politiky. Od roku 1998, keď som sa rozhodol z politiky odísť, lebo som sa nevedel stotožniť s redukovaním politiky na jednoduché majetkové presuny bez ohľadu na dopady na bežného občana, sa toho mnoho zmenilo. Zmenili sa mnohé priority, aj občania aj politici vnímajú situáciu odlišne, ako sme to videli my, keď sme sa pustili do transformácie spoločnosti a najmä do budovania nezávislej, suverénnej slovenskej štátnosti. Som veľmi hrdý na to, že som bol medzi prvými reálnymi slovenskými politikmi, ktorí sformovali myšlienku slovenskej nezávislosti, a mimoriadne rád, že sme sa v svojich odhadoch nemýlili. Napr. osobne som ako verklík vtedy opakoval, že samostatná slovenská štátnosť nie je proti nikomu, nie je proti Čechom, nie je proti Maďarom, ale je za Slovensko. Niekoľkokrát som tvrdil, že rozdelenie federácie vylepší slovensko-český pomer, čo sa aj potvrdilo... (V politike: Anton Hrnko)

::
Predchádzajúce: Myšlienky z rozhovorov (8)
::
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Anonymný11.8.16

    Ak by to záležalo na pracujúcich ľuďoch, ktorých väčšinu by živilo poľnohospodárstvo a zdravé potraviny čo si dorobia, spracujú i konzumujú, už i tento dôvod je dostať sa s bludného kruhu EÚ, do ktorého nás takí Judáši a zradcovia ako je Dzurinda, Mikloš, euro poslanec, Štefanec a im podobní dostali. Lenže statočnou prácou by sa títo podvodníci a damrožráči vrátane euro poslancov neuživili, hoci sú už nad vodou toľko majú nakradnutého a ľahko získaného, no žiaľ ochoreli postupne na pažravosť, na čo nie je liek. Škoda, nezadrhnú sa však, lebo ich držia tí čo sú im podobní a kráčajú s nimi v jednom šíku, najmä tí čo (zbraňami a agresiou) vládnu svetu. Aj Októbrová revolúcia sa ľahko nerodila. Za schopnosti a odvedenú prácu sa neplatí, bohatne sa iba na podvodoch (kde je sväté prikázanie - miluj blížneho svojho?, vulgárne povedané, tak to aj dopadne.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.