- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7. septembra 2016

Kto seje vietor

6.–23. 8. 2016
Napriek dovolenkovému obdobiu a uhorkovej sezóne niektorí naši politici naďalej mútia vodu, politikárčia, čeria hladinu spoločenskej diskusie, alebo sa o to aspoň pokúšajú, aby sa nielenže na nich nezabudlo, ale aby využili každú príležitosť na priskočenie k plnému válovu. To, čo sa deje so stranou Sieť (a Most-Híd), je názornou ukážkou perfídnosti a tiež drzosti voči občanom – voličom. Je to smutné, no ešte smutnejšie je to, že akosi nevidno poctivých ľudí, ktorí by vedeli a chceli terajších vierolomných politikov nahradiť.

24. 8. 2016
Katolícke noviny č. 33 priniesli rozhovor s významným slovenským architektom Petrom Pásztorom, ktorý bol tento rok zaradený medzi laureátov Ceny Fra Angelica, udeľovanou Radou KBS pre vedu, vzdelanie a kultúru. V jednej z odpovedí charakterizuje súčasnú sakrálnu architektúru na Slovensku a podobu kostolov postavených v uplynulom štvrťstoročí:
„Mnohé nové chrámy na Slovensku som navštívil, ale priznám sa, že v máloktorom sa dokážem cítiť ako v kostole... Chýba sakrálnosť, mystickosť, na druhej strane je tam priveľa rušivých prvkov... Navyše – dnes chýba ľuďom trpezlivosť a zanietenie – výsledok je tomu adekvátny: máme len také kostoly, aké si zaslúžime. Takto predsa naša oslava Boha nemôže vyzerať!“
Peter Pásztor dodáva, že neraz v tom procese rýchlej výstavby zanikli staršie menšie kostoly, boli nahradené novými väčšími, ale neútulnými i nevzhľadnými, pritom vo viacerých prípadoch by dnes kapacitne postačovali aj tie pôvodné... Nuž, myslím, sú to slová hodné zamyslenia.

25. 8. 2016
Zemetrasenie. Aký slabý je človek voči prírodným silám! Myslime na trpiacich. Apoštol Pavol nás nabáda: „Radujte sa s radujúcimi, plačte s plačúcimi!“ (Rim 12, 15).

26. 8. 2016
Dobu, v ktorej žijeme, nazývam cynickou. K jej hlavným znakom patrí ľahostajnosť. Ale časť ľudí ľahostajnosti nepodľahla. Chvalabohu. Stále sa (verejne) uvažuje a diskutuje aj o vážnych témach a problémoch. Nie každému stačí bezduchý konzum, ideologická plochosť a lacná zábava. Chvalabohu.

27. 8. 2016
Najhorší je nepriateľ, ktorého nevidno, ktorý je skrytý a možno aj neznámy, neuvedomovaný. Keď človek ani nevie o nebezpečenstve, tak sa nebráni, nekladie odpor, a o to ľahšie a skôr podľahne. Súčasnosť je plná takých maskovaných, nevidených nepriateľov... Človeče, chráň sa ako vieš!

28. 8. 2016
V jednoduchosti je krása i pravda. Pravda je v podstate vždy jednoduchá, hoci sa to tak nemusí zdať, hoci mnohí tú jednoduchosť popierajú. Ako sme si mohli dnes vypočuť v kostole: „Na rany pyšných nieto lieku...“ (Sir 3, 30).

29. 8. 2016
Vypočul som si rozhovor, ktorý portálu TN.cz poskytol kardinál Dominik Duka. Arcibiskup pražský a prímas český vidí v súčasnej migračnej vlne veľké nebezpečenstvo. Žiada v tejto veci vyvážený prístup zo strany kompetentných, aby pomoc druhým nebola v rozpore s vlastnou bezpečnosťou, upozorňujúc na radikalizáciu moslimského sveta. Je to vzácny rozhovor, ktorý treba odporúčať. Nedá mi však nespomenúť aj niektoré negatívne okolnosti jeho vzniku a šírenia – komerčný portál, nevhodne oblečená redaktorka, rušivá reklama.
Záznam rozhovoru s kardinálom Dukom

30. 8. 2016
Kdesi som začul: Politická korektnosť je horšia ako propaganda.

31. 8. 2016
Pred rokom zaznela z úst Angely Merkelovej tá smutne známa veta: My to zvládneme. Myslela tým zvládnutie migračnej vlny, ktorá sa vtedy prejavovala v plnej sile. Jej pozvanie (prejav tak vyznel) bolo prijaté – do Nemecka prišiel minulý rok približne milión migrantov, mnohí bez dokladov a bez registrácie... Vietor bol zasiaty, búrku ešte len budeme žať

1. 9. 2016
V našej politike sa neskáče z mosta do siete, ale zo siete na most.

2. 9. 2016
Na verejnosť prenikla správa o prepustení známeho historika Martina Lacka z Ústavu pamäti národa, kde roky pracoval. Tento krok vedenia ÚPN sa javí ako politicky motivovaný.
Mení sa naša demokracia na demokratúru, teda karikatúru demokracie?

3. 9. 2016
Periodizácia dejín: pravek, starovek, stredovek, novovek, temnovek.

4. 9. 2016
Pri pohľade na kalendár som si spomenul na svoje dávne verše:
Za letom
už len báseň bez slov:
má úvod
jadro
i škrupinu

5. 9. 2016
Historik Martin Lacko odpovedal na otázky PriestorNetu. Okrem iného povedal:
„Len začiatkom 90. rokov tu bola sloboda, potom už nie. Veď si len zoberte, koľko politicky protichodných periodík vtedy vychádzalo a aké rozmanité názory sa šírili. To postupne upadalo a dnes sa už pluralita skončila. Dnes sú tu už znova 50. roky, len v rafinovanejšom vydaní. Boľševici sa transformovali na liberálov. Vládne tvrdá cenzúra, strach. Práve médiá, a tí, čo stoja za nimi, majú na tomto alarmujúcom stave hlavný podiel. Médiá už dnes nie sú zdrojom informácií, ale nástrojom kádrovania, šírenia lži až nenávisti.“
Rozhovor: Niekto chce vštepiť národu pocit viny

6. 9. 2016
Naučili sme sa nemilosrdne spochybňovať všetko, čo nie je podľa nášho gusta, čo nám nevyhovuje, čo nám prehovára do svedomia... Chceme sa spasiť slobodou či skôr svojvôľou, ale to je zradné, priam zničujúce – cesta do pekla.

7. 9. 2016
Ešte verše (z jednej rýmovanej polemiky):
Aj ateisti píšu básne –
a v nich si radi kopnú do Cirkvi.
Snažia sa veľmi, človek žasne,
čo všetko proti Bohu podnikli.
No nedarí sa, nejde im to nijako –
veď smiešne je ísť proti Bohu s kyjakom.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Tuláci a pútnici.
::

Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný7.9.16

    Len niekoľko poznámok :

    To mútenie politického bahna, aj stým sápaním sa po moci – koryte, robia matosulíkovci.

    Boh nepotrebuje kostoly, potrebujú ich ľudia.

    Že by sme žili dobu v ktorej je človek človeku nepriateľ?

    Nebezpečím pre ľudstvo sú aj náboženstvá. Ľudí až antagonisticky rozdeľujú.

    K M. Lackovi: Sloboda bez povinnosti a zodpovednosti plodí anarchiu.

    A ešte veršík:

    Páni v sutanách
    hádam snili,
    keď cirkev s Bohom
    ztotožnili.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný7.9.16

    Z rozhovoru historika a mučeníka pán a Lacku v rozhovore s pánom Maršálekom ma zaujal tento pravdivý a neodškriepiteľný citát, ktorý pociťujem ako publicita:
    „Len začiatkom 90. rokov tu bola sloboda, potom už nie. Veď si len zoberte, koľko politicky protichodných periodík vtedy vychádzalo a aké rozmanité názory sa šírili. To postupne upadalo a dnes sa už pluralita skončila. Dnes sú tu už znova 50. roky, len v rafinovanejšom vydaní. Boľševici sa transformovali na liberálov. Vládne tvrdá cenzúra, strach. Práve médiá, a tí, čo stoja za nimi, majú na tomto alármujúcom stave hlavný podiel. Médiá už dnes nie sú zdrojom informácií, ale nástrojom kádrovania, šírenia lži až nenávisti.“
    Milan Kupecký, publicita a humorista - je pravdou i to, že ten "anonymne známy" NIEKTO (bojíme sa výkriku a označenia, že kráľ je nahý!) chce vštepiť národu pocit viny...

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.