- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. decembra 2016

Slovo na nedeľu (46)

Pýcha vzbudzuje odpor u Boha aj u ľudí a oškliví sa mu všetka hriešnosť pohanov.
(Sir 10, 7)
Pýcha peklom dýcha. Poznáme toto slovné spojenie, ktoré presne a jednoducho vystihuje kategóriu „pýcha“. Naozaj, pýcha pochádza od „zlého“. Narušuje ľudskú integritu, vnáša svár a nepokoj medzi ľudí. Pýcha ovplyvňuje všetkých. Pyšný človek si namýšľa, že je niečo viac. Že je nositeľom akýchsi – vymyslených – privilégií.
Pýcha je svojím spôsobom trápenie, ktoré si dotyčný neuvedomuje. Pyšnému človeku sa „zatemňuje“ rozum a tým mu znemožňuje rozpoznať nevhodné správanie. Pyšný človek je zaslepený svojou vlastnou osobou, nevšíma si druhých. Tí ho nezaujímajú. Sleduje len a len seba. Sám seba stavia do stredu „vesmíru“, všetko ostatné je odsunuté na vedľajšiu koľaj. Pyšný človek je hodný poľutovania...

Pyšných ľudí nemá rád ani Boh. Ako je uvedené v Písme – pýcha vzbudzuje odpor u Pána. Uvedomme si: „Počiatkom ľudskej pýchy býva odpad od Boha“ (Sir 10, 14).  A „vzbudiť odpor u Boha“ je najväčšie potrestanie, aké sa môže človeku dostať.
Skromnosť sa páči každému. Skromný – jedinečný – ktorého majú radi všetci. Tým myslím naozaj všetkých. Aj nášho Boha!
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (45)
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.