- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. januára 2017

Vnímanie času

Naše vnímanie času je ovplyvnené viacerými objektívnymi i subjektívnymi faktormi. Keď sa nenaučíme s časom dobre hospodáriť, keď budeme podliehať nervozite a pocitu, že nám všetko akosi uniká, dostaneme sa do bludného kruhu, z ktorého je ťažké dostať sa von.
Ako možno eliminovať časový stres? Azda najdôležitejšie je mať ujasnenú hierarchiu hodnôt. Nemôžeme spraviť všetko, musíme niečo aj odložiť a niečo odmietnuť. Využívať čas efektívnejšie a nevenovať sa zbytočnostiam, ale zároveň prejavovať veľkorysosť, ak ide o veci dôležité.

Lineárny čas (chronos) treba prekladať odlišným časom, časom milosti (kairos) – úkonmi posväcovania a očisťovania, modlitby a meditácie, premýšľania a rozjímania. Posvätený čas je bohatší, viacvrstvový, plynie pomalšie a pokojnejšie, vnára sa do večnosti.
Ján Maršálek
::
Prečítajte si: Čo je božské
::

Ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný12.1.17

    Prečítajte si: Čo je božské Anonymný čaká na zmysluplnú odpoveď od nábožensky veriacich. Mohla by vyzerať takto: Náš boh tvoril preto ..... Ale najprv si prečítajte celé vlákno debaty.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.