- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. februára 2017

Medailón: Andrej Mišanek

Predstavujeme popredných slovenských karikaturistov
Andrej Mišanek
Známy slovenský humorista Andrej Mišanek sa narodil v Žakovciach, malej rázovitej obci pod Tatrami. V súčasnosti žije a tvorí v Poprade. Ten, kto číta aspoň občas tlač, iste sa už neraz stretol s jeho menom, umiestneným či už pod karikatúrou (obrázkom), alebo pod nejakým jeho satirickým príspevkom. V niektorých tlačených médiách má Andrej Mišanek pravidelné rubriky.
Vráťme sa však ešte krátko k jeho životopisu, nie však pre kádrovanie, ako tomu bolo kedysi, nie tak dávno. Študoval v Kežmarku, kde aj zmaturoval. Po maturite pracoval rok vo fabrike Tatrasmalt. Potom začal študovať na Pedagogickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Štúdium nedokončil, odišiel zo školy jeden semester pred záverom, keď nedostal zápočet. Potom nastúpil do zamestnania ako pomocný robotník v podniku Pozemné stavby Poprad. Po vojenčine pracoval takmer dvadsať rokov v Tatrasvite.


Kreslený humor začal publikovať v roku 1965 – a hneď v renomovaných slovenských periodikách (Smena na nedeľu, Mladá tvorba a iné). V januári 1969 začal spolupracovať s Roháčom. Postupne získal za svoju tvorbu viacero významných ocenení na rôznych súťažiach (Novomestský osteň, Fraštacký tŕň, Zlatý súdok). Ako karikaturista a humorista sa prezentoval na mnohých kolektívnych i samostatných výstavách – v Prahe, Prešove, Piešťanoch, v Novom Meste nad Váhom (viackrát), v Talline... na ktorých taktiež získal viacero ocenení, vrátane tých najvyšších. Od roku 1987 pracuje v slobodnom povolaní, čo zvláda dnes už iba veľmi málo autorov, a tak väčšina z nich sa humoru venuje ako záľube popri zamestnaní.

S tvorbou Andreja Mišanka sa môžete dnes stretnúť najmä v proslovensky, pronárodne orientovaných periodikách, pretože patrí, možno povedať, medzi euroskeptikov. Okrem karikatúrnej tvorby sa Andrej Mišanek venuje aj ilustráciám a epigramom, čiže krátkym literárnym útvarom.

Dovolíme si tu uviesť autorovo vlastné trochu „filozoficky“ ladené curriculum vitae:
„Vyštartoval som do existencie z časopriestorového bodu nula. Milióny rokov staré atómy vytvorili zázračnou syntézou moje telo. V ňom si našiel podnájom duch. Spolu tvoria človeka, teda mňa. Túto bytosť nazvime Subjekt. Štart z bodu nula nastal niekedy v marci roku 1945. Od toho okamihu je existencia Subjektu množinou bodov. Každému časopriestorovému bodu Subjektu je priradený z každej z množín Celku jeden bod. Množina týchto bodov tvorí reálny stav Subjektu. Tento súbor sa v každom okamihu mení. Raz nepatrne, inokedy viac. Jeho neustále vírenie, prieniky, zhusťovanie, premiestňovanie, zlučovanie, rast, zmenšovanie sa, expanzia, vlnenie atď. je obsahom existencie Subjektu... Môj život môžeme zhrnúť do niekoľkých základných bodov: narodenie, maturita, štúdium, vojenčina, zamestnanie, slobodné povolanie... čo už vlastne poznáte, najmä tí, ktorých to zaujíma.

A ešte zopár ukážok z epigramatickej tvorby Andreja Mišanka:

ON
***
Navrhuje bezhotovostný styk,
ľahkú ženu osloví.
Už je dávno hotový.
***
Nemá rád módu.
Zdá sa mu mdlá a chabá.
Krajšia je holá baba.
***
Pil „kláštorné tajomstvo“.
Namiesto bielej myšky, uvidel biele mníšky.


AKTIVISTA
Vždy sa k aktom
správal aktívne.
Dnes je tatkom,
platí výživné.

MYŠAKOVINY
Prostitútky nemajú čo na seba?
Zbytočná obava.
Obal ich predáva.

PRE STROMY NEVIDIEŤ LES
Bolo by chybou
a pohromou
nevidieť Cigánov pre Rómov!

VIEM, ŽE NIČ NEVIE...
Súhlasí s filozofom helénskym.
Vie, že je v tom,
žiaľ, nevie s kým.

ZVIDITEĽNILA  SA  SVETU
Ukázala zadok, rebierka...
Veď je umelecká striptérka.

::
Pripravil: Milan Kupecký
Karikatúry a satirické texty: Andrej Mišanek
::
Galéria humoru a satiry:
::

P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

1 komentár:

  1. Andreja Mišanka vnímam hlavne ako výrazného autora politickej karikatúry. Tento medailón ho predstavuje v širšom spektre. Teším sa z toho.
    (Páčia sa mi aj tie trochu šteklivé epigramy.)

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.