- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18. októbra 2017

Čo nového v Kirche bunt?

Je krutým paradoxom, že kým Európa sa zrieka svojho kresťanského dedičstva a Katolícka cirkev tu prežíva krízu povolaní, v Afrike a Ázii nastal búrlivý nárast ich počtu. Napríklad v Írsku začalo svoje kňazské štúdium v St. Patrick´s College v Maynoothe len šesť mužov, čo je najnižší stav od založenia tejto inštitúcie v roku 1775, no v ázijskom Východnom Timore zaznamenávajú rekordný nárast počtu záujemcov o kňazské povolanie. Kvôli tomu museli otvoriť nový seminár. Podľa štatistík sa v tejto katolíckej krajine ročne uchádza o prijatie do kňazského seminára v hlavnom meste krajiny (Dili) okolo tristo mladých mužov, avšak tento seminár ponúka len 90 miest na štúdium. Až 97 percent z celkového počtu približne 1,3 milióna obyvateľov Východného Timoru tvoria rímskokatolíci.

::
Nepriatelia Katolíckej cirkvi neraz usilovne hľadajú skutočné i domnelé nedostatky tejto najmasovejšej náboženskej organizácie na svete. Ignorujú však neoceniteľný prínos Katolíckej cirkvi nielen pre katolíkov, ale pre všetkých obyvateľov našej planéty. Katolícka cirkev sa výrazne zaslúžila o rozvoj školstva v mnohých krajinách. V celosvetovom meradle slúži ľuďom 215 000 katolíckych škôl a 1 760 katolíckych univerzít.
::
Po nedávnom zemetrasení v Mexiku poskytli obyvateľom krajiny neoceniteľnú pomoc kresťanské organizácie, ktoré odoslali do hlavného mesta a iných postihnutých regiónov vyše dvesto ton najnutnejšieho tovaru, potrebného na prežitie v núdzi. Vyše 300 tisíc vriec s potravinami už odovzdali rodinám v päťdesiatich cirkevných centrách pomoci v núdzi. Aj pápež František daroval 126 tisíc eur najpostihnutejším diecézam. Zvláštnej pochvaly sa dostalo mládeži v hlavnom meste, ktoré má podobne ako celá krajina meno Mexiko. Ako zdôraznil kardinál Norberto Rivera v bazilike Panny Márie Guadalupskej pri smútočnej bohoslužbe za obete katastrofy, mladí ľudia udelili krajine „lekciu“. Státisíce z nich sa dobrovoľne zapojili do pomoci iným. Toto podľa slov kardinála ukazuje, že Mexiko je napriek svojej chudobe bohaté na lásku a solidaritu.
::
Ako sa vyjadril Khalil Tahir Sandhu, minister pre ľudské práva a menšiny pakistanskej provincie Pandžáb, pri nedávnej návšteve rakúskeho St. Pöltenu, nespravodlivo väznená kresťanka Asia Bibi by mohla byť slobodná v priebehu dvoch-troch mesiacov. Asia Bibi bola prvou kresťankou v dejinách Pakistanu, ktorá bola v roku 2010 odsúdená na smrť za údajné rúhanie proti islamu. Vďaka podpore z celého sveta však má nádej na oslobodenie. Minister Sandhu je kresťan a ako sa vyjadril, on sám je na treťom mieste listiny smrti Talibanu. Napriek tomu spolu s moslimskými ministrami vedie pozitívny dialóg s moslimskými duchovnými a to je pre túto nábožensky rozmanitú krajinu mimoriadne dôležité. Kresťania tvoria iba 1,5 percenta obyvateľov Pakistanu, ktorých je celkove zhruba 207 miliónov. Pandžáb je najväčšou pakistanskou provinciou, ktorú obýva asi 100 miliónov obyvateľov.
::
Rakúsko je tradičnou katolíckou krajinou, v ktorej sa zhruba dve tretiny obyvateľov hlásia ku Katolíckej cirkvi. Žijú tu však pochopiteľne aj inoverci. Evanjelikov žije v Rakúsku celkove približne 303 tisíc.
::
Viedenská Albertina vystavuje do 7. januára 2018 kresby maliara Raffaela (1488–1520). Ťažisko výstavy tvoria predlohy pre Raffaelovu výzdobu pápežských komnát nástennými maľbami. Časť expozície je venovaná aj procesu tvorby obrazov Madony. Diela pochádzajú z významných múzeí.
::
Rakúski katolíci odštartovali modlitbovú iniciatívu za upevnenie manželských zväzkov. Ich cieľom je podporiť manželské a svadobné páry v ich vzťahu a tak vytvoriť zase viac porozumenia pre sviatostné a nerozlučiteľné manželstvo. Doposiaľ sa do tejto iniciatívy zapojilo okolo štyritisíc ľudí. Viac informácií možno získať na: www.ehevision.at.

Spracoval: Karol Dučák

Zdroje:
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 1. Oktober 2017. Nr. 40.
Kirche bunt. St. Pöltner Kirchenzeitung. 8. Oktober. Nr. 41.
::
Súvisiaci príspevok:
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

1 komentár:

  1. „Európa sa zrieka svojho kresťanského dedičstva...“
    A bude ju to bolieť. Zákonite. Pretože tým stráca svoju identitu aj imunitu. Ak sa včas nevzchopí, cudzie sily ju vycicajú a z jej stáročnej kultúry zostanú len ruiny. Taký je zákon dejín.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.