- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. februára 2018

Film

Robert Hakala
„Na tomto svete nič nie je zadarmo. Iba Božia milosť.“ Tento citát som si prečítal, keď som začal v televízii pozerať film. Prekvapil ma. Svojou múdrosťou a tým, v akom filme som ho našiel. Môžete hádať, myslím, že neuhádnete. Nie, nebol to jeden z mnohých filmov s biblickou tematikou ani nejaký náučný film... Nebudem vás napínať – tento citát (motto) bol uvedený v americkom westerne! (Skutočná guráž, 2010).
Prekvapilo vás to? Mňa poriadne. Musím skonštatovať, že film nebol zlý, mal zaujímavý dej – zabili muža, otca mladého dievčaťa, ktoré sa rozhodlo, že nájde vrahov a potrestá ich. Po celý čas, keď som film sledoval, rozmýšľal som nad tým citátom. Jednoduchým,  múdrym a – pravdivým.

Skutočne, nič nie je zadarmo. Ako sa hovorí, ešte aj ten vzduch, ktorý dýchame, nie je zadarmo. Za všetko musíme platiť. Za každý nákup, za ošetrenie u lekára, za vzdelanie. Za všetko sa platí. A nie málo. Ale – za všetko sa naozaj neplatí. Za Božiu milosť. Za Božiu lásku. Za Božiu pomoc! Neuvedomujeme si to. A nevážime si to. V podvedomí nám vŕta červík pochybnosti: čo je zadarmo, nemá predsa hodnotu.
Žiaľ, sme naučení za všetko platiť. Už sme zabudli, že veľa vecí môžeme urobiť nezištne. Iba tak – lebo chceme. Lebo vidíme, že niekto iný od nás potrebuje pomoc. My si zakrývame oči a trpíme náhlou hluchotou. Nevšímame si okolie. Boh však dobre vidí a počuje. A rozdáva plným priehrštím svoju lásku, svoju milosť a milosrdenstvo. Odmeňuje.
Uvedomujeme si aké obrovské a cenné veci môžeme dostať zadarmo? Sme schopní pochopiť, prijať Božiu milosť? Je zadarmo, akurát možno nedokážeme o ňu poprosiť...
Robert Hakala
::
Odporúčané:
::

P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný21.2.18

    Robert, pravdepodobne máte pravdu, za ilúzie sa neplatí, sú zadarmo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný21.2.18

    Vraj nič nie je zadarmo...je to pravda, lenže prečo potom takmer zo žiadnej redakcie, do ktorej prispievam neposielajú honorár? Predsa len robím zadarmo, lebo robím z entuziazmu, na čo sa v mnohých redakciách spoliehajú. A nie som sám. Pritom nie som charita jednoducho "neviem sa predať". Môžem sa iba nádejať, že mi to tam hore pripočítajú k dobru. milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.